Над 200 млн. евро ще бъдат вложени в България по новата схема за банкови кредити

Над 200 млн. евро ще бъдат вложени в България по новата схема за банкови кредити
Източник: Getty Images / Guliver

Повече от 200 млн. евро ще бъдат инвестирани в България чрез малки и средни фирми по новата схема за банкови кредити, подпомагана с гаранции от Европейския съюз (ЕС). Прогнозата е на създадения фонд към Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по т.нар. "План Юнкер“ за растеж и работни места в Европа, предаде националното радио.

В понеделник в Брюксел беше представен наръчник за правителствата на държавите-членки как да комбинират безвъзмездните еврофондове с други финансови инструменти за проекти, по които парите не стигат.

Част от преките помощи за България от европейския бюджет трябва да отидат при фирми, които инвестират в рискови начинания с висока добавена стойност като компютърните технологии, научните изследвания или енергийната ефективност. Брюксел се опитва този път проектите да са наистина ефективни и да носят ползи за реалната икономика. Затова финансирането се комбинира с банкови кредити, така че одобрението на проектите да не зависи само от политиците, но да почива на икономическата преценка на ЕИБ.

Схемата обясни Юрки Катайнен, заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК): "Ако планирате строежа на магистрала без пътни такси, очевидно че най-естественият източник на пари са безвъзмездните еврофондове. Но когато има още нужда от финансиране за малките и средни частни фирми, както е в България, чрез финансови инструменти, можем да защитим техните интереси."

Този път решенията кой да получи парите не зависят на 100% от властите в София, стана ясно от думите на еврокомисаря по регионалното развитие Корина Крецу.

"По този стратегически фонд нито ЕК, нито страните-членки оценяват и избират проектите - прави го Европейската инвестиционна банка", уточни тя.

Две български банки вече раздават рискови кредити по програмата, а вече е одобрена и трета, съобщи Роже Хавенит, заместник-изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд към Европейската инвестиционна банка.

"Вече очакваме около 200 000 000 евро да бъдат мобилизирани за българските малки и средни предприятия. Ако търсенето продължи по същия начин, има възможност за привличането на още частни партньори, които да споделят риска. Това е много добро начало за България", каза още Хавенит.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.