Над 24 млн. лева ще отидат за поддръжка на системата за личните документи


Над 24 млн. лева ще отидат за поддръжка на системата за личните документи
Снимка: БГНЕС

3077

Поддръжката на системата за издаване на лични документи в МВР ще струва над 24 млн. лв. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от ведомството. Парите ще бъдат похарчени в рамките на 2 години. В обществената поръчка е записан срок за изпълнение 24 месеца и стойност почти 24 млн. лв., но същевременно е оставена опция за продължаване на дейностите с още 12 месеца, което пък ще доведе и до 12 млн. лв. допълнителни разходи. Така разходите могат да скочат до 36 млн. лв.

Плановете на МВР са обаче до 2020 г. да бъде въведена новата система, която ще произвежда лични документи с чип. Т.е. договорът за поддръжка вероятно няма да бъде продължен с още 12 месеца. За новата система ще бъде обявен отделен търг.

Срещу пари по сега обявената поръчка ще се закупи голямо количество техника и софтуерни продукти. Сред тях са сървъри, специални печатащи глави за принтери, системи за събиране на пръстови отпечатъци, мастила за лични документи, компютри, машини за производство на паспорти, системи за лазерно перфориране на снимките върху личните документи, унищожители на документи и друга техника.

Продуктите и техниката се използват в целия процес по производство на лични документи, става ясно от поръчката. Става дума за няколко операции, като първата е събиране на личните данни на всеки гражданин в определена бланка с номер. Въпросната бланка преминава през няколко етапа на обработка, преди да стане готов документ. Един от тях е обработка и лазерното перфориране на снимката в личния документ, пише "Сега".

Сегашната поръчка е само за поддръжка на съществуващата система за лични документи. Тя трябва да отпадне с въвеждане на новите, в които трябва да има чип с информация. Въпреки че въпросният чип е от изключителна важност за използването на електронни услуги - държавни и общински, въвеждането му бе отложено на няколко пъти. Преди три години МВР обяви обществена поръчка за 500 млн. лв. за нови лични документи с идеята издаването им да започне от 2017 г. Впоследствие обаче търгът бе отменен.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички