Над 2,8 млрд. лева ще струва газовата тръба до Сърбия

Над 2,8 млрд. лева ще струва газовата тръба до Сърбия

От днес (21 декември) стартира обществената поръчка за изграждането на газовата инфраструктура в участъка от турско-българската до българо-сръбската граница, предаде БГНЕС.

До момента е подготвена проектната процедура за избор на изпълнител за доставка на материали, проектиране, реализация и въвеждане в експлоатация на газовата инфраструктура.

На България ще са нужни над 2,8 млрд. лева за изграждане над 470-километровата тръба в посока от компресорната станция в Петрич през Провадия към Сърбия. Очаква се след 2020 година по тези тръби да идва газ поне от три независими източници, както настоява директивата не ЕК. Планираното трасе съвпада с плановете за изграждане на газовия хъб „Балкан“.

Енергийният министър Теменужка Петкова поясни, че договорът с изпълнителя ще бъде под условие, тъй като не е осигурен пълният размер на финансирането и не се знае дали ще има инвестиционен интерес.

Изпълнението на проекта ще е пряко свързано с третата фаза на пазарния тест,който прави „Булгартрансгаз“. На този етап кандидатите трябва да подадат обвързващи оферти и да заявяват капацитети за пренос на газ.

Третата фаза също стартира днес до 31 януари 2019 година. В случай, че третата фаза на пазарния тест е успешна ще се пристъпи към преструктуриране на договора между „Булгартрансгаз“ и „Газпром Ескпорт“.

Междувременно стана ясно, че „Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България. Очаква до края на годината да се учреди и дъщерна компания, която ще бъде оператор.

На 22 декември (събота) в Белград ще се състои среща на върха между президента на Сърбия Александър Вучич и премиерите на България - Бойко Борисов, Гърция - Алексис Ципрас и Румъния - Виорика Дънчила.

Форумът ще бъде своеобразно продължение на четиристранната среща на високо равнище във Варна. На събитието четиримата балкански лидери и техният израелски колега Бенямин Нетаняху обсъдиха енергийни, транспортни и инфраструктурни проекти, както и дигиталната свързаност. Засегнати бяха въпроси за икономическото и търговско сътрудничество както на регионално, така и на европейско равнище. Важно място в разговорите бе отделено на въпросите на сигурността, как да се гарантира стабилността на Балканите и тяхното балансирано развитие.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.