Над 400 000 руснаци имат имоти в България


Над 400 000 руснаци имат имоти в България
Снимка: БГНЕС

5548

Русия е основен стратегически партньор на България в сферата на туризма. В резултат на интензивния и задълбочен диалог с представителите на Руската федерация и редицата реализирани комуникационни активности, които Министерството на туризма ежегодно провежда, интересът към България като предпочитана туристическа дестинация поддържа устойчиви нива през последните години. Това заявява министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на депутатско питане за броя на руските туристи за летния сезон.

През предходната 2017 г., Русия заема 5-то място по брой на чуждестранните туристи, посетили България - 557 915 души. Практически интересът към дестинацията задържа стабилни нива. Над 400 хиляди руснаци вече имат и своя „втори дом" в България. Всички тези условия са предпоставка за увеличаване на туристопотока, като полагаме максимални усилия този потенциал да бъде оползотворен още по-ефективно. Динамиката в стойността на руската рубла през последните дни внася корекция в общия обем на търсене на базирани в евро туристически продукти, в това число и българските, но цифровите резултати на дипломатическите ни представителства в Руската Федерация са положителни, заявява Ангелкова, цитирана от БГНЕС.

По данни на Консулска служба при Посолството на Република България в Руската Федерация от началото на 2018 г. до настоящия момент, са издадени визи за руски туристи със 7,9 % повече в сравнение със същия период на 2017 г. Подадени са документи за акредитация на 50 руски туроператора, които планират да работят активно на дестинация България. Консулството на Република България в Екатеринбург също констатира както увеличение на броя на издадените визи, така и при броя подадени документи за акредитация - 18 туристически агенции са подали документи като само десет дни по рано те са били 11.

Този факт свидетелства за положителната нагласа на туроператорите към сезона. По данни на туристическите агенции от Уралския регион ранните записвания са много активни, отбелязвайки 20% ръст спрямо 2017, което в условията на повишаване на цените прави дестинация България една от най-търсените, подчертава Ангелкова.

Резултатите от ранните продажби са близки до нивата от миналата година. Полетните програми на туроператорите стартират в края на месец май и както и през 2017 г., ще използват както редовни линии, така и чартърни програми с полети до летищата Варна и Бургас. Предпочитанията на руските туристи към курорти и хотели не отбелязват значителни промени в сравнение с 2017 г.

Според изследване на Асоциацията на руските туроператори /АТОР/, България е на четвърто място сред предпочитаните от руснаците туристически дестинации за майските празници. Класацията е обявена на 17.04.2018 г. в пресцентъра на Информационната агенция „Национальная Служба Новостей" на брифинг на изпълнителния директор на Асоциацията на руските туроператори Майя Ломидзе. Търсенето на дестинацията като място за лятна почивка е с показатели близки до тези от 2017 г. и по резултатите от ранните записвания, България е сред най-популярните дестинации за лятна почивка сред руските туристи.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички