Над 50% от работодателите искат минимална заплата под 460 лева


Над 50% от работодателите искат минимална заплата под 460 лева
Снимка: Pixabay

3009

През 2016 г. икономиката получи шанс да развие потенциала си, но през следващата година ще бъде заплашена от много рискове. Това стана ясно на пресконференция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), една от представителните работодателски организации у нас.

По ръст на БВП страната ни е сред първите 6 е ЕС, а по увеличение на доходите сме на челно място. Единствената успешна реформа през изминаващата година според АИКБ обаче е тази в енергетиката.

„Много реформи се афишират, но те са половинчати и бавни. Недостигът на човешки ресурси вече е по-голям проблем от корупцията, а в образованието не се правят съществени промени“, заяви председателят на организацията Васил Велев. „По отношение на пенсионно-осигурителната система пък искаме капиталовият стълб да укрепва, а не да ситуацията да е като при Сталин – няма пенсионен фонд, няма проблем.“ Според него незадоволителен е и отказът от реформа в сектор „Сигурност“: „България има най-много служители на глава от населението, но всъщност услугата е неудовлетворяваща.“

Очаквания за 2017 г.

През следващата година по-голямата част от компании очакват да запазят размера на продажбите, както и да постигнат финансов резултат, подобен на този през 2016 г. Това показват данни от анкета на АИКБ сред членовете на организацията.

Важно е да се отбележи, че запитването е проведено преди оставката на правителството, а след това е актуализирано, за да отрази нагласите в ситуация на политическа нестабилност.

53% от работодателите смятат да увеличат заплатите на своите служители, но 66 на сто не възнамеряват да наемат нови хора. Васил Велев обаче заяви, че безработица в битовия смисъл в България – има работни места, които хората не харесват или които са в друг град.

Очаква се ръст на кредитирането. Членовете на АИКБ искат да се запази максималният осигурителен доход през 2017 година.

Според 50% от работодателите минималната работна заплата трябва да бъде не приетите с бюджета 460 лв., а 420 лв. На 6 на сто дори това се вижда високо и искат падане под 420 лв. 31% пък смятат, че МРЗ трябва да бъде над 460 лв.

Любопитен факт е, че 47 на сто от анкетираните очакват ръст на инвестициите, който обикновено се обусловава на политическа стабилност. „Тези, които вече са започнали инвестиция, ще я завършат. Но тези, които са на прага на решение, сигурно ще изчакат“, подчерта все пак Велев.

„Добре е правителството в оставка да остане до края на работата на парламента, за да си защити законопроектите. Ние не сме подредена държава, която може да си позволи половин година да има администрация, която не работи ефективно“, каза той.

На последно място сме в ЕС по математическа грамотност, алармира още Велев. По думите му, нашите олимпийци носят медали и ние си мислим, че сме добре. Матурите обаче показали друго. Затова Велев е на мнение, че "трябва да се стреснем".

Да правиш бизнес в България

В България да се развива бизнес е като да се плува в басейн със сярна киселина, заяви от своя страна зам.-председателят на АИКБ и председател на Съюз „Произведено в България“ Кънчо Стойчев.

По думите му в бизнес средата у нас няма равнопоставеност и проблемите се адресират не общо, а на парче. „Затова ние настояваме за приемане на принципа за мълчаливо съгласие, както и за въвеждането на строга наказателна отговорност за администрация, която проваля бизнес намерения“, заяви Стойчев и призова за „повече държавност и по-малко държава.“

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички