Над 5300 са автосервизите в сивия сектор в страната


Над 5300 са автосервизите в сивия сектор в страната
Снимка: БГНЕС

3159

Нов закон ще регламентира работата на автосервизите, поставяйки правила и изисквания на дейността им.

В момента според неофициални данни над 80 на сто от колите се ремонтират от квартални и полулегални, нерегламентирани сервизи. В сивия сектор попадат над 5300 сервиза в страната, а в София са 1500.

Според данните за пътните инциденти за 2015-а година над 25 на сто от катастрофите са станали по технически причини, но колко са заради некачествени ремонти не е ясно, съобщава bTV.

Идеята на закона е да се регламентира какво е автосервиз и да се опише, че ремонти дейности по автомобила се извършват само в сервиз. Камарата на автосервизите не е против малките сервизи, искаме да им помогнем да излязат на светло и да предлагат по-качествени услуги, поясни автомобилният състезател.

Малките и средни сервизи се опасяват, че изискванията, които ще бъдат заложени за базата и обучението на персонала, ще са толкова високи, че част от сервизите ще изчезнат. Това коментира депутатът от БСП Николай Тишев.

Според Иван Вълков, депутат от ГЕРБ, със закона ще има нужната регламентация, защото в момента цари пълна анархия.

Според левицата, ако сервизите не издават касови бележки това е проблем на НАП, ако работят хора без договори, е проблем на Инспекцията по труда. „В изискванията ще има заложени параметри как да изглежда един сервиз. Колко да е голям. Ако се заложат условия да е минимум 5 метра висок, то малките сервизи ще окапят”, категоричен е Тишев.

„Трябва да има някакви условия, трудовият закон го изисква. Нерегламентираните сервизи не могат да бъдат проверявани - те казват, че извършват услугата за собствени нужди. Законът иска регистрация, не лицензиране”, обясни Вълков.

Тишев е категоричен, че регистрацията означава лицензиране - трябва да си одобрен и да получиш удостоверение за регистрация. Освен това не само автомобилната администрация ще проверява, но и браншовата организация - това е конфликт на интересни, добави той.

Той посочи още един проблем – бюрокрация и увеличаване на административната тежест – всеки ремонт ще трябва да се подава онлайн в автомобилната администрация.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички