Над 6600 нарушения в курортите установи Инспекцията по труда


Над 6600 нарушения в курортите установи Инспекцията по труда
Снимка: iStock/Guliver

3270

През активния летен сезон юни - август инспекторите от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) са установили 6654 нарушения в морските ни курорти, съобщават от институцията. Направените проверки са 1600, като при много от тях са констатирани много на брой нарушения.

За 624 от тях са съставени актове за установяване на административни нарушения. Запазва се тенденцията за най-голям брой нарушения, свързани с работното време (1070 броя) и заплащането на труда (750 броя). Случаите на допускане на лица до работа без сключени писмени трудови договори са 164. В 25 случая е установена работа на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда, а нарушенията, свързани с работа на чужденци без разрешен достъп до пазара на труда, са 45.

От агенцията информират, че вече е овладян проблемът с полагането на труд без трудови договори, но сезонните обекти остават най-рискови в това направление. Контролните органи са извършили проверки в 1543 предприятия с 37 564 работещи в тях.

"Резултатите от контролната дейност през годините показват, че в тях най-честите нарушения са свързани със законосъобразното наемане на работа, включително на непълнолетни лица и чужденци, работното време и заплащането на труда и основни изисквания по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд", пише още в писмото.

От изискванията, свързани с безопасността на труда, най-често се нарушават разпоредбите, регламентиращи задължителните и периодични инструктажи. Нарушенията от този вид са 617 бр. Следват нарушенията, касаещи обезопасеността на електрооборудването – 213 бр. Удар от електрически ток е една от най-честите причини за злополуки с фатален изход заедно с падането от височина. "Освен от попадане под напрежение временните ел. инсталации, каквито често се изграждат в обекти със сезонен характер, крият допълнителна опасност и от падане след спъване в кабелите, които не се обезопасяват", съобщават от ГИТ.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички