Над 900 души ще работят в ново звено за тол системата


Над 900 души ще работят в ново звено за тол системата
Снимка: БГНЕС

2985

Към Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъде създадено Национално Тол управление, което ще се занимава изцяло с всекидневната оперативна дейност на тол системата. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, става ясно от съобщение на ведомството ѝ.

В новия орган ще работят 921 души. Те ще са с две основни роли. Около 240 ще се занимават с осигуряване на оперативните високотехнологични дейности на тол системата. Близо 680 ще са служители с контролни функции на терен по пътищата.

Аврамова заяви, че ще изисква тарифирането да бъде изчислено така, че да бъде разходооправдано и социално приемливо за тежкотоварния трафик в страната, да позволи България максимално да се възползва от географското си положение и да реализира максимален приход от транзитния трафик.

От 1 януари 2019 г. предстои като първи етап да се въведе електронна винетка и по този начин на всички шофьори да бъде предоставен удобен вариант за купуването й, без лепене на стикери по стъклата. Министърът отбеляза, че електронните винетки ще са на същите цени като хартиените стикери, като ще бъде въведена и уикенд винетка за хората, които рядко използват републиканската пътна мрежа. Тя обърна внимание, че икономически най-изгодно за семейния бюджет, особено на активните хора, е да купуват годишни винетки от 97 лв.

Тол таксуването за тежкотоварните автомобили над 3,5 т трябва да стартира от 16 август следващата година.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички