Над половин милион пътници са преминали през летище София през март


Над половин милион пътници са преминали през летище София през март
Снимка: БГНЕС

2154

Преминалите през летище София пътници през март 2017 г. са над половин милион или 515 857, което е с 52% повече спрямо март 2016 г.

Пътуващите по международни редовни линии са се увеличили с 53%, а по вътрешни – с 60%. Ръстът при вътрешните полети се дължи както на активното предлагане на промоционални билети от България Ер, така и на стартирането през последната седмица на март на ежедневните полети до Варна на авиокомпания Wizz Air.

Пътувалите с чартърни полети са с 46% повече спрямо миналата година, което се дължи на удължената програма на зимните туристически полети поради продължителните благоприятни условия за ски туризъм по българските курорти, съобщават от аеропорта.

През март общият брой на кацащите и излитащи самолети на летище София е 4 663, което е увеличение от 26% спрямо същия месец на предходната година. Ръстът се дължи главно на полетите по международни редовни линии, които са нараснали с 30%.

През март на летище София са обработени общо 1 743 тона товарни и пощенски пратки, което е с 11% по-малко от предходната година. Намалението се дължи на спад в превозите на товарните самолети, докато каргото, превозено с пътнически самолети, е нараснало със 7%.

Лятното разписание на летище София предлага удобни полети с 25 авиокомпании до 68 летища в Европа и Близкия Изток. По 20 от линиите пътниците могат да избират между повече от един превозвач. За удобство на пътуващите 40% от всички маршрути на столичното летище са обслужвани ежедневно, като сред тях има и такива с повече от един полет дневно, съобщиха от летището.

От първия ден на лятното разписание стартира новата редовна линия до италианския град Катания на о. Сицилия, а в края на юни предстои откриване на редовни полети до словашката столица Братислава.

Считано от май до две от най-предпочитаните от столичното летище дестинации – Амстердам и Франкфурт, ще може да се лети и с нискотарифни превозвачи.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички