Наемите в София ще стават още по-високи

Наемите в София ще стават още по-високи
Източник: iStock/Guliver

Наемите на жилища в София ще продължават да поскъпват. Само през първите три месеца на годината цената им е нараснала с 5% спрямо последното тримесечие на 2016 г., сочат данни на брокери.

Проверка в специализирани интернет платформи за отдаване под наем показва, че предлагането на апартаменти в зависимост от квартала започва от 3,5 евро за квардратен метър и достига на места до внушителните 9 евро.

“В София наемният пазар мина психологическата граница от 300 лева и към момента дори в крайните квартали трудно може да се намери оферта за гарсониера под 350 лева на месец”, коментира експерт на мениджърска позиция във водеща агенция за недвижими имоти пред "Труд". 

Според негов колега клиентите имат все по-високи изисквания за строителство, обзавеждане и локация на търсения за наемане имот. Това кара собствениците да влагат повече пари в апартаментите, които отдават под наем, и е едно от обясненията за поскъпването на пазара, което макар и плавно се наблюдава през 2016-а и продължава през настоящата година.

Най-търсени за квартира остават едностайните и двустайните жилища, а предпочитаните квартали са източните “Младост”, “Витоша” и “Гео Милев”, южните “Стрелбище”, “Манастирски ливади” и централната градска част, където се плащат едни от най-високите наеми и където традиционно основни участници на пазара са чуждестранни студенти.

Според данни на НАП над 60 000 българи са декларирали, че през 2016 г. са имали доходи от наем.

Какви ще са промените в програмата за саниране прочетете тук.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.