Наистина ли е нужно да загрявате автомобила преди тръгване?


Наистина ли е нужно да загрявате автомобила преди тръгване?
Снимка: БГНЕС

15784

Всички сме чували съвета автомобилът да се "загрява" преди тръгване, особено при минусови температури през зимата. Идеята на това действие е да се нормализира температурата на двигателя и да се доближи в по-голяма степен до работната му такава, ако навън градусите са отрицателни.

Тези, които следват правилото, твърдят, че със „загряването“ на автомобила двигателят се натоварва по-малко и по този начин се удължава животът му. Убедеността е това твърдение е основна причина да наблюдаваме как през зимата хора прекарват десет-петнадесет минути в колите си, със запален двигател, преди да потеглят.

Дали обаче наистина този съвет се базира на факти и изследвания или е просто мит? Отговор на този въпрос дава Джон Поул от изданието AAA Northeast’s Car Doctor.

Според Поул няма никакво основание зад този съвет. Повечето съвременни автомобили имат синя лампа, посочваща, че двигателят все още е „студен“ и не е готов за потегляне.

Докато тя свети, не е препоръчително да подавате много газ към двигателя. С угасването на лампата обаче, което обикновено става много бързо, автомобилът е готов за тръгване. Не е необходимо да чакате повече да се „загрява“, смята Поул.

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички