Най-богатите семейства в света увеличават състоянието си

Най-богатите семейства в света увеличават състоянието си
Източник: iStock/Guliver

Само 4% от най-богатите семейства в света са загубили пари през изминалата година благодарение на разрастващия се фондов пазар и сделките с частни капитали.

Проучване на изследователската фирма Campden Wealth и шведската инвестиционна банка UBS, цитирано от британския в. The Guardian, показва, че само 10 от 262 фирми за управление на семейно състояние са отбелязали спад в приходите през 2016 г. В същото време три четвърти от семействата (74%) – със средно състояние в размер на 1,45 млрд. долара, са увеличили богатствата си. Други 22% не са регистрирали промяна.

Средната възвръщаемост, генерирана от частните консултантски фирми, които инвестират и управляват средствата на най-богатите, се изчислява на 7%.

„Независимо от икономическите предизвикателства, по света продължава да се генерира голямо богатство“, заяви изпълнителният директор на Campden Wealth Доминик Самюелсон. Прогнозите са тенденцията да се задържи и през настоящата година.

Първите компании за управление на семеен капитал са дело на сем. Рокфелер през XIX в. в опит да защити състоянието си за бъдещите поколения.

По думите на Самюелсон силният растеж през 2016 г. се е държал основно на разрастващия се пазар на ценни книжа, който съставлява средно 27% от инвестициите на семейните инвестиционни компании, и успешните сделки с частни капитали. Заради клауза за конфиденциалност Самюелсон заяви ,че не може да разкрие какви суми са спечелили най-успешните филми, но всяка от разглежданите управлява средно активи за 921 млн. долара.

По думите му популярността на фирмите за управление на семейни активи се увеличава и към днешна дата в света има около 5000 такива.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.