Най-големите американски компании държат 1,6 трлн. долара в офшорни убежища


Най-големите американски компании държат 1,6 трлн. долара в офшорни убежища
Снимка: Getty Images

2880

Петдесетте най-големи американски компании, сред които Apple, Microsoft и Wal-mart, съхраняват 1,6 трлн. долара в офшорни данъчни убежища, за да облекчат данъчните си задължения. Това показва доклад на организацията Oxfam, която се позовава на информация, предоставена от самите компании.

Първенец в списъка е Apple с над 200 млрд. долара, следвана от Pfizer със 193,6 млрд. долара и Microsoft със 124 млрд. долара.

Според данните, общата сумат за 2015 г. представлява увеличение с 200 млрд. долара в сравнение с предишната година, пише AFP.

Без да е незаконно, компаниите „са използвали тайна мрежа от 1751 свои филиала в (държави) данъчни убежища, за да съхраняват“ своите печалби извън САЩ, се казва в доклада.

„Избягването на плащане на данъци се превръща в стандартна бизнес практика по света. Корпоративните данъчни мошеници мамят САЩ с приблизително 135 млрд. долара в неплатени данъчни приходи всяка година“, посочва Роби Силвърман, съветник към Oxfam.

Американското законодателство позволява на компании да държат приходите си от чуждестранна дейност в офшорни сметки за неопределено време, за да се избегнат корпоративни данъци, които са едни от най-високите в индустриализирания свят. И докато корпоративните данъци на федерално ниво обикновено са около 35%, то според Oxfam тези 50 компании на практика поддържат ниво с около 10% по-ниско.

По време на своята предизборна кампания американският президент Доналд Тръмп предложи намаляване на данъците с 15% и позволяване на компаниите да върнат в страната своите офшорни капитали с еднократен данък от 10%.

Oxfam разкритикува и двете предложения, посочвайки, че намаляване на данъците ще облагодетелстват печелившите компании и богатите акционери за сметка на програми за борба с бедността. От организацията посочват, че в същото време с едно разрешение за връщане на средства в САЩ се „възнаграждават компаниите за това, че държат офшорни пари и избягват своите данъци“.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички