Най-голямото пристанище в Европа се готви за хаоса след Brexit


Най-голямото пристанище в Европа се готви за хаоса след Brexit
Снимка: iStock

10761

На фона на опитите на британския премиер Борис Джонсън да прокара новата сделка за Brexit в британския парламент холандското пристанище Ротердам започна да раздава листовки на пристигащите шофьори на камиони, за да ги подготви за каквото и да се случи след 31 октомври, съобщава AFP.

Персоналът на най-натовареното морско пристанище в Европа започна кампанията, за да се увери, че водачите на товарни камиони, компаниите и износителите ще са подготвени за последиците от развода между Лондон и Брюксел, особено ако не се стигне до споразумение.

Холандските власти вече подготвиха временни паркинги за хилядите камиони, които се опасяват, че ще пристигнат без пълния набор от документи, ако Великобритания предпочете твърдия Brexit в края на месеца.

"Притеснени сме от Brexit без споразумение, защото това ще доведе до множество усложнения, особено в краткосрочен план с всички очаквани задръствания", заяви Марк Дийк, един от мениджърите на пристанището в Ротердам.

"Разбира се, че ще настъпи хаос. Не можеш да бъдеш подготвен за абсолютно всичко. Но мисля, че направихме всичко, което е по силите ни", категоричен е той.

Облечени в оранжеви светлоотразителни жилетки с надпис на гърба "Пригответе се за Brexit", служителите на пристанището неуморно раздават така наречените "Brexit мъпет" листовки въпреки лошите атмосферни условия.

Листовките съдържат подробна информация за действията и процедурите, които ще бъдат предприети, когато Великобритания напусне ЕС.

На листовките е изобразено синьото чудовище от популярната детска поредица "Мъпет шоу". Холандското правителство реши то да бъде поставено на 25 000 листовки, които са раздадени до момента, тъй като според властите именно синият мъпет символизира хаосът около напускането на Великобритания на 28-членния евроблок.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички