Най-малко две години ще отнеме строежа на новата детска болница

Най-малко две години ще отнеме строежа на новата детска болница

Трябва да се извърши препроектиране, съобразно съвременните изисквания за такава болница, и след това строежът да се завърши. Това не може да отнеме по-малко от година и половина- две в най- добрия случай, заяви директорът на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев пред Нова телевизия за решението на правителството да се създаде детска многопрофилна болница.

„Детската болница няма да „глътне“ по-малко от 20 и няколко милиона, които на фона на стотиците милиони, които се наляха последните 6 години в апаратура, която стои в кашони и не е използвана, е нищо“, посочи той. „Дори и оборудването да струва 30 и няколко милиона, си заслужава да има такава болница в България за 50 и няколко милиона“, заяви Генчо Начев.

По думите му всички са съгласни, че такава болница трябва да има.

„Сградата, за която става въпрос в района на бившата Медицинска академия, сега Александровска болница, е проектирана за детска болница. Проектирането е било отдавна. Първото, което трябва да се направи, е от конструктивна гледна точка да се разбере дали този железобетон, който е стоял толкова време, е все още достатъчно устойчив и годен, за да се продължат строителните работи", уточни проф. Генчо Начев.

Попитан има ли обяснение защо все още в България няма детска болница, той посочи: „Според мен не е имало последователност в мисленето. Даже бих казал, че не е имало достатъчно силно лоби на хората, които разбират от тази дейности и знаят, че трябва да има такава болница. Не са били достатъчно последователни и настоятелни, за да се гони тази задача“.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.