Най-много 5000 лв. обезщетение за "далечни" роднини на загинали при катастрофи


Най-много 5000 лв. обезщетение за "далечни" роднини на загинали при катастрофи
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

2710

Лимит от 5000 лв. на обезщетенията за неимуществени вреди при смърт на близък по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще има за роднини, които не влизат в "тесния семеен кръг". Като такива се определиха братя, сестри, баби, дядовци и всеки друг, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия. Това приеха депутатите на второ четене в пленарна зала в Кодекса за застраховането. Промените бяха внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ по инициатива на застрахователния бранш - за да не се налага да поскъпва "Гражданска отговорност".

За съпрузи, деца и родители, включително осиновители или други отглеждащи, лимит на обезщетенията няма да има нито за имуществените, нито за неимуществените вреди, както е и сега.

Неудовлетворени от решението остават както опозиционните депутати от БСП и граждани, така и адвокати, представляващи интересите на пострадалите. Те твърдят, че брат или сестра е достатъчно близка родствена връзка, която не бива да се оценява на 5000 лв. След приемането на лимита на второ четене от бюджетната комисия те попитаха защо лимитът специално за тази категория потърпевши е намален от първоначално предвидените 15 000 лв. на 5000 лв.

В края на октомври между първо и второ четене на други поправки в Кодекса за застраховане се появи и предложението на Менда Стоянова за тавани на обезщетенията за неимуществени вреди.

Обезщетението за далечни роднини ще се определя и от застрахователя, и от съда. Промените се наложиха, след като Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) обяви, че ще се стигне до фалити на компании или до цена на "Гражданската отговорност" от 1000 лв., ако спешно не се приемат законодателни промени заради решение на Върховния касационен съд от 21 юни тази година. Решението на ВКС разшири кръга на роднините, които имат право на обезщетение за болки и страдания при смърт на техен близък на пътя.

На заседанието на бюджетната комисия вчера Комисията за финансов надзор обаче представи данни, които показват, че сметките на застрахователите за "финансово цунами" са силно преекспонирани.

"До края на октомври статистиката на Софийски градски съд показва, че има заведени 116 иска от новия кръг лица с право на обезщетения по "Гражданска отговорност". Претенциите по тях варират от 26 000 лв. до 900 000 лв. по дело с голям брой братя, сестри, баби и дядовци. Средното искано обезщетение е около 118 000 лв.

При 3500 смъртни случая на пътя през последните пет години и допускане, че по тях може да се появят нови 2.5 лица средно на случай с претенции за компенсации, както с допускането, че обикновено съдът уважава половината от претендираната сума, разчетите показват, че застрахователните компании трябва да заделят 380 млн. лв. допълнително резерви.

Тази сума, разделена на броя на автомобилите, които са около 3 млн. автомобила в страната, показва, че застраховката трябва да е около 400 лв.", обясни Владимир Савов, зам.-председател на КФН. Все още обаче нямало достатъчно съдебна практика, за да се направят по-точни разчети.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички