Най-много са трудовите нарушения, свързани с инструктажа за безопасност


Най-много са трудовите нарушения, свързани с инструктажа за безопасност
Снимка: БГНЕС

1508

Най-много са нарушенията, свързани с обучението и инструктажа за безопасна работа на работниците. Това заяви Румяна Михайлова от Главна инспекция по труда преди началото на форум за здравословните и безопасни условия на труд, предаде БГНЕС.

Друг тип нарушения са също липсата на някои вътрешни актове, които регламентират задълженията на работодателя, свързани с организацията на дейността за здраве и безопасност, както и непълна оценка на риска и неефективни мерки за предотвратяване на риска за здравето на работниците.

Когато става дума за трудови правоотношения, нарушенията са свързани основно с работното време, заплащането и работата без трудови договори. Случаите, когато служители работят без трудови договори през последните 1-2 години намаляват, заяви тя. Има и тенденция за своевременно изплащане на заплатите, което допреди няколко години е било често срещано нарушение, а в момента тези случаи също намаляват.

Общият брой на смъртните злополуки намаляват, спрямо миналата година, заяви още Михайлова. Според нея трябва да има разделение на икономическите дейности на такива, при които се установяват нарушения за заплащане на работно време, както и нарушения, свързани със здравето и безопасността.

Относно безопасните условия на труд, строителството, добивната промишленост и машиностроенето остават сред тези с най-много нарушения.

Михайлова категорично заяви и че намаляват работодателите, за които безопасните условия на труд са само подробност. В последните 10 години работодателите, които спазват изискванията за здраве и безопасни условия на труд се увеличават. В производството на храни и напитки, машиностроенето, дори и в строителството, може да се забележи такава тенденция.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички