Най-печелившата страна от Brexit търси още финансови експерти

Най-печелившата страна от Brexit търси още финансови експерти
Източник: iStock/Guliver

Амстердам печели толкова много като европейски търговски център след Brexit, че Холандия увеличава бюджета на финансовия си регулатор с 10% и търси допълнителни кадри, за да се справи с очакваното повишаване на работата.

"Може да е дори повече в случай на Brexit без сделка", казва шефката на регулатора Мерел ван Вроонховен в интервю за Bloomberg. Институцията се нуждае от допълнителен бюджет, за да „инвестира сериозно в ИТ” и да наеме още много хора, добавя тя.

Холандия ще се превърне в център за голяма част от търговията с акции и облигации в Европа, тъй като Brexit принуждава компаниите да правят повече бизнес на континента. Около 30 до 50 финансови компании, повечето от които са специализирани в областта на търговията, са кандидатствали за лиценз в страната след референдума за Brexit, посочва Ван Вроонховен.

Ръководителят повтаря предупреждението, че някои компании няма да могат да оперират в континентална Европа след гласуването, ако още не са кандидатствали за лиценз. Изпълнилите изискването на регулатора да подадат заявления до края на юли ще получат лицензите си навреме. За тези, които са пропуснали този срок, няма никакви гаранции.

Прииждащите от Великобритания финансови компании ще увеличат дела на Холандия в европейската търговия с акции до около 1/3 от едва 5% в момента, a делът на страната в търговията с европейски облигации ще достигне близо 90%, според оценката на финансовия регулатор.

Наемането на допълнителен персонал може да изглежда по-лесно, отколкото е в действителност в холандския финансов сектор, характеризиращ се с ниска безработица и рязко увеличаване на търсенето от банките.

Трите най-големи кредитора в страната планират да добавят стотици допълнителни служители в своите отдели за съответствие, за да посрещнат по-строгите правила срещу изпирането на пари след скандала с Danske Bank.

"Brexit ще се превърне в решаващо събитие за Холандия и ще има голямо въздействие. Ще трябва да се справим с много повече сделки", смята шефът на финансовия регулатор.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.