Най-печелившата страна от Brexit търси още финансови експерти


Най-печелившата страна от Brexit търси още финансови експерти
Снимка: iStock/Guliver

2692

Амстердам печели толкова много като европейски търговски център след Brexit, че Холандия увеличава бюджета на финансовия си регулатор с 10% и търси допълнителни кадри, за да се справи с очакваното повишаване на работата.

"Може да е дори повече в случай на Brexit без сделка", казва шефката на регулатора Мерел ван Вроонховен в интервю за Bloomberg. Институцията се нуждае от допълнителен бюджет, за да „инвестира сериозно в ИТ” и да наеме още много хора, добавя тя.

Холандия ще се превърне в център за голяма част от търговията с акции и облигации в Европа, тъй като Brexit принуждава компаниите да правят повече бизнес на континента. Около 30 до 50 финансови компании, повечето от които са специализирани в областта на търговията, са кандидатствали за лиценз в страната след референдума за Brexit, посочва Ван Вроонховен.

Ръководителят повтаря предупреждението, че някои компании няма да могат да оперират в континентална Европа след гласуването, ако още не са кандидатствали за лиценз. Изпълнилите изискването на регулатора да подадат заявления до края на юли ще получат лицензите си навреме. За тези, които са пропуснали този срок, няма никакви гаранции.

Прииждащите от Великобритания финансови компании ще увеличат дела на Холандия в европейската търговия с акции до около 1/3 от едва 5% в момента, a делът на страната в търговията с европейски облигации ще достигне близо 90%, според оценката на финансовия регулатор.

Наемането на допълнителен персонал може да изглежда по-лесно, отколкото е в действителност в холандския финансов сектор, характеризиращ се с ниска безработица и рязко увеличаване на търсенето от банките.

Трите най-големи кредитора в страната планират да добавят стотици допълнителни служители в своите отдели за съответствие, за да посрещнат по-строгите правила срещу изпирането на пари след скандала с Danske Bank.

"Brexit ще се превърне в решаващо събитие за Холандия и ще има голямо въздействие. Ще трябва да се справим с много повече сделки", смята шефът на финансовия регулатор.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички