Най-скъпата обществена поръчка от началото на годината е за интерконектора с Гърция


Най-скъпата обществена поръчка от началото на годината е за интерконектора с Гърция
Снимка: БГНЕС

3004

„Ай Си Джи Би“ (ICGB) АД обяви най-скъпата обществена поръчка от началото на тази година в България. Тя е на стойност 145 млн. евро и е за изграждане на газова връзка между България и Гърция.

В проектната компания за интерконектора ICGB с равни дялове са „Български енергиен холдинг“ ЕАД и гръцко-италианската компания „ИГИ Посейдон СА“, съобщи Actualno.com.

Предметът на обществената поръчка обхваща проектиране, доставки и строителство, провеждане на обучение на персонала и дейности по въвеждане в експлоатация на газопровод IGB, който ще свързва директно националните газопреносни мрежи на Република Гърция и Република България.

Диаметърът на тръбата трябва да е DN 800 (32”), а общата дължина – приблизително 182,6 км. От тях 31,6 km ще са на територията на Гърция (от Комотини до границата с България). Останалите 151 км ще се изграждат в България – от гръцко-българската граница до Стара Загора. Двете най-големи пресичания са в българската част - язовир „Студен Кладенец“ с обща дължина на сондиране 1641 метра и река „Марица“ – с обща дължина на сондиране 542 метра.

Газопроводът трябва да бъде проектиран за максимален капацитет за пренос на природен газ от 5 млрд. куб.м/г., с максимално работно налягане от 75 бара, и трябва да може да работи при първоначален капацитет от приблизително 3 млрд. куб.м/г. Той следва да бъде конструиран така, че да осигурява и реверсивен поток.

Тръбопроводът по проект IGB ще свърже съществуващия национален газопровод, експлоатиран от DESFA SA в Комотини и трансадриатическия газопровод (TAP) в Гърция със съществуващ газопровод в близост до Стара Загора, експлоатиран от „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Срокът за изпълнението на поръчката е 18 месеца. Срокът за получаване на оферти е до 22-ри юни, а на 6-ти август ще бъдат изпратени покани за участие на избраните петима кандидати. Изборът на строител ще бъде направен чрез ограничена процедура по реда на Закона за обществените поръчки на два етапа: фаза на предварителен подбор, и втора фаза – разглеждане, оценка и класиране на офертите на преквалифицираните след първия етап кандидати.

Този избор, според тръжната документация, е наложен от комплексния характер на предмета на обществената поръчка, който включва проектиране и изграждане на голямо техническо съоръжение за пренос на газ в двете посоки на територията на Република България и Република Гърция. При предварителния подбор ICGB ще прецени и определи кандидатите, които имат необходимата финансова и техническа способност да изпълнят предмета на обществената поръчка съобразно поставените изисквания.

Отчитайки международния характер на проекта, проектната компания е избрала да ползва стандартните условията на ФИДИК, Сребърна книга, адаптирани за конкретния случай, за изграждане на обекта в трансграничен контекст. Стандартните договорни условия на ФИДИК са избрани и поради естеството им на международен, разпознаваем стандарт и най-добра практика за възлагане на строителство от такъв мащаб.

Решението и обявлението за обществената поръчка са изпратени за публикуване в Регистъра на обществените поръчки към Агенцията по обществени поръчки, както и в Официален вестник на ЕС на 30 април 2018 г.

„IGB е ключов и приоритетен инфраструктурен проект за България и Гърция, както и основен елемент в политиката на двете правителства за диверсификация на източници и маршрути на природен газ в Региона. Обявяването на тази процедура по недвусмислен и еднозначен начин демонстрира ангажираността ни за реализацията на този проект и е знак, че той действително се намира в изключително напреднал етап, който създава условия строителството на газопровода да започне през последното тримесечие на 2018 г.“ коментира Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД.

„Със стартирането на тази обществена поръчка се обезпечава фактическото започване на строителството на газопровода и очакваме въвеждането в търговска експлоатация да бъде реализирано през 2020 г.“, сподели изпълнителният директор от гръцка страна д-р Константинос Караянакос.

Проектът IGB е обект на безвъзмездно финансиране от ЕС в размер на 45 млн. евро по Европейска енергийна програма за възстановяване.

Стартиран е процесът по включване в оперативна програма, финансирана по ЕСИФ.

Поради неосигурено финансиране в пълен размер към момента на откриване на процедурата изпълнението по договора е отложено и започва при осигурено финансиране. Изпълнителят ще бъде писмено уведомен от Възложителя за осигуряването на цялостно финансиране и от този момент започва да тече срокът за изпълнение на дейностите в обхвата на обществената поръчка.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички