Наложиха забрана на приватизацията на държавни акции и дялове


Наложиха забрана на приватизацията на държавни акции и дялове
Снимка: БГНЕС

3021

Забранява се приватизацията на държавни акции и дялове. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Възложено е на Министерство на икономиката да подготви законопроект, който още днес ще бъде качен на сайта на Министерството, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества", обясни Караниколов.

По думите му важен момент в този законопроект е, че оттук нататък обособени части от имущества на държавни дружества или дъщерни техни ще бъдат продавани след решение на НС по предлоежние на МС.

"Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага", поясни икономическият министър, цитиран от "Фокус".

"Към момента анализите на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол първо показват, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол са раздържавени. Останалият пакет се предлага в последните 3-4 години, но без никакъв интерес. А дружествата, които са в забранителния списък са стратегически за държавата ни", добави той и заяви, че оттук нататък, както е било и досега, ще се направи всичко възможно те да бъдат развивани.

"Спира се приватизация на акции и дялове на държавни дружества. Под приватизация се разбира и продажба на имоти, частна държавна собственост, които се предлагат от областните управители, продажбите се съгласуват с министъра на финансите, това и сега е така по закон, другото е приватизацията на обособени части", уточни Караниколов и добави, че това и сега ще остане, но след решение на НС, по предложение на МС.

"Приветстваме всички действия, свързани с приемане на законодателството, което ще регламентира публично-частното партньорство", добави той.

"Изчерпан е ресурсът на българската държава за приватизация. Идеята е оттук нататък дружествата, които са останали и съществуват над 20 години вече и се развиват", пояси икономическият министър. "Няма да продаваме, оттук нататък ще развиваме дружествата, включително и тези в Министерство на икономиката, а и в другите дружества. Давам пример с военно-промишления комплекс", допълни Караниколов.

На въпрос ще бъде ли възобновена процедурата по концесия на Летище "София", министърът коментира: "Тук говорим за един друг способ, който е концесията. Трябва да се обърнете към министъра на транспорта".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички