Намаляват болните от туберкулоза у нас

Намаляват болните от туберкулоза у нас
Източник: Thinkstock/Guliver

В сравнение с 2016 г., в България болните от туберкулоза през 2017 г. са намалели с 9%. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на пресконференция по повод Световния ден за борба с туберкулозата, съобщиха от пресцентъра на министерство на здравеопазването.

За девета поредна година в България отбелязваме трайно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза като резултат на активната дейност на Министерството на здравеопазването в изпълнение на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата 2017-2020 г.“ и „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, заяви зам.-министърът на здравеопазването.

„В края на миналата година Световната здравна организация проведе министерска среща, на която държавите-членки поеха ангажимент до 2030 г. съществено да се намали разпространението и да се направи всичко възможно за елиминирането на болестта туберкулоза като цяло“, допълни още зам.-министър Йорданова.

Общият брой на болните с туберкулоза през 2017 г. в страната е 1462 души по предварителни данни, спрямо 1607 пациенти за 2016 г., като се запазва тенденцията броят на мъжете, засегнати от болестта, да е над два пъти по-голям от броя на жените. Най-засегнати са лицата във възрастовите групи над 65 г. – 20% и групата лица 45-54 г.

И през тази година се запази тенденция от всички регистрирани случаи с туберкулоза над 86% да са новооткрити, а останалите 14% са лица, които в миналото са боледували от туберкулоза (рецидиви, пациенти на повторно лечение, които са прекъсвали лечението), посочи зам.-здравният министър. През последните години броят на децата от 0 до 17 г. представлява между 9% и 10% от всички случаи на туберкулоза в страната. През 2017 г. са регистрирани 140 деца с туберкулоза, а през 2016 г. техният брой е бил 164.

Независимо от тенденцията за намаляване на заболеваемостта, все още има региони в България, в които заболеваемостта е над средната за страната ( Видин – 50,6; Габрово – 41,8; Перник – 36,4; Сливен – 29,5; Враца и София област – 29,0; Плевен – 25,4; Кюстендил – 23,5; Велико Търново – 23,1; Силистра – 22,3; Благоевград – 22,2).

От бюджета на Министерството на здравеопазването се осигуряват средства за диагностикуми и консумативи за микробиологичните лаборатории за туберкулоза, противотуберкулозни лекарства, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, и субсидии за лечебните заведения за лечение на туберкулоза, стана ясно още по време на пресконференцията.

През 2017 г. със средства от Глобалния фонд са закупени и раздадени ваучери за храна на пациенти с резистентна туберкулоза през целия период на лечение, както и на пациенти с туберкулоза в продължителна фаза на лечение и пациенти с латентна туберкулозна инфекция от рисковите групи.

„В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус“, подчерта зам.-министър Йорданова.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. Важно условие е пациентите да се придържат стриктно към лечението, което е продължително - от 6 месеца до 1 година.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.