Намери се фирма, която да извози серовъглерода от бившия "Химко"


Намери се фирма, която да извози серовъглерода от бившия "Химко"
Снимка:

4519

Забавянето на отстраняването на серовъглерода от територията на бившия торов завод във Враца „Химко“ се дължи на факта, че "фирмата, която бяхме намерили нямаше акредитация за този вид замервания". Това съобщи днес пред журналисти Станислав Иванов от фирма „Камибо“ ООД, предаде Actualno.com.

Сега имаме фирма, която взе проби и за тях те са задоволителни, устройват ги като качество на продукта“, уточни Попов. Днес или утре те ще сключат договор с втора фирма, която ще извози серовъглерода. От другата седмица ще започне подготовката за извеждането на продукта –  обезопасяване на площадката, помпени станции и всичко, което е нужно, обясни Станислав Попов. За извозването ще са необходими от 10 до 14 дни. Той обаче отказа да посочи цената на тази операция, като се позова на търговската тайна при сключването на сделката.

Експертът от РИОСВ Георги Караиванов заяви, че доказването на безопасността на съхранение на серовъглерода се удостоверява с анализи на пробите. Но такива проби не са правени в близките два дни. По този начин той опроверга прессъобщението на Областната администрация и Община Враца, които нямат анализи за проби на почвата и водата и не биха могли да съобщават, че няма теч на серовъглерод.

Утре предстои нова проверка на РИОСВ на територията на фирма „Камибо“ ООД, която ще издаде констативен протокол за състоянието на серовъглерода, съхраняван на площадката. По повод изграждането на локална система за оповестяване на населението от фирмата, Караиванов уточни, че за нея няма да бъде налагана глоба, тъй като опасното вещество ще бъде извозено и районът ще бъде безопасен.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички