Нанков: Електронните винетки няма да поскъпват


Нанков: Електронните винетки няма да поскъпват
Снимка: БГНЕС

2457

Цените на електронните винетки няма да се повишават. Гражданите да са спокойни. Това увери министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

"На етап внедряване и изграждане на тол системата трябва да бъдат извършени 2 специфични и много важни дейности за самото ѝ функциониране. На първо място изборът на обхват от републикански пътища, които ще попаднат под тол системата“, посочи регионалният министър.

"Разглеждани са варианти от около 8 хил. км, това са първокласните, второкласните пътища и автомагистралите, през вариант до почти 75% от всички републикански пътища, който съм убеден, че няма да бъде избран“, допълни още той.

"Втората много важна задача е тарифирането, какви ще бъдат ставките за преминаването по отделните пътища. Трябва да стане много ясно на гражданите, че тол таксата е само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. За леките автомобили остават винетките, но не хартиените, които познаваме понастоящем, а електронните", обясни Николай Нанков.

"Въведохме гъвкав модел на изплащане на системата. Това ще стане в рамките на три години с по около 50 милиона лева на година", допълни министърът.

Според него е "по-справедливо тежкотоварните автомобили да са по-натоварени финансово, защото рушат пътищата повече. Завишенията на цените за тях ще са с около 7 пъти повече".

Седем месеца е срокът за изграждане на самата тол система и 12 за изпитанието ѝ, уточни Нанков в интервю за bTV.

"Системата се очаква да заработи официално през 2019 година. Очакваме да имаме приходи от около 1 милиард лева за година", обобщи министърът. 

Припомняме, че днес, 15 януари, в министерството на регионалното развитие и благоустройството в присъствието на министър Николай Нанков ще бъде подписан договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа.

Тя ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка).

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички