Нанков: Уикенд винетката ще бъде по-евтина от 15 лева

Нанков: Уикенд винетката ще бъде по-евтина от 15 лева
Източник: БГНЕС

Предложението ни е въвеждане на уикенд винетка с времетраене от 12.00 часа в петък до 23.59 в неделя. Това каза пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков във връзка с внесени от ГЕРБ промени в Закона за пътищата.

По думите му нещата ще бъдат уточнени след обществено обсъждане, след приемане на конкретни текстове в Наредбата, т.е след приемане на закона.

„Законопроектът цели бързото и скоропостижно въвеждане на тол системата в нормативен и институционален план. За новата винетка като цена, както и за тол таксата ще имаме първоначални предложения до края на юли от Световната банка“, обясни регионалният министър, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че уикенд винетката трябва да бъде по-евтина от седмичната винетка, която в момента е 15 лева.

„Целта е да облекчим тези, които използват личните си автомобили няколко пъти в годината за почивки, уикенди“, уточни министърът. „Електронната винетка ще влезе в сила от януари 2019 година. Тази година е последната, в която ще имаме хартиени стикери по стъклата на автомобилите“, изтъкна Нанков.

„На база на законопроекта ще бъде създадена необходимата администрация в АПИ, която ще се занимава с тол системата и всички други детайли по бъдещата система. От другата година тол системата ще започне да генерира и доходи. Поели сме го като ангажимент“, каза още той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.