Напук на САЩ Турция ще купува нефт и газ от Иран

Напук на САЩ Турция ще купува нефт и газ от Иран
Източник: Getty images/Guliver

Турция няма да се откаже да купува нефт и газ от Иран, въпреки американските санкции, заяви турският лидер Тайип Ердоган.

"В момента не можем да прекратим икономическите си отношения с Иран както за петрола, така и за газа... Нефтът е купуван от нашите частни компании. За съжаление те не купуват петрол сега, защото се страхуват от заплахите на САЩ.

Но ние ще продължим отношенията с Иран по този и много други въпроси", каза Ердоган пред репортери на борда на самолета, връщайки се от САЩ. Той бе цитиран от вестник "Милиет".

Ердоган добави, че президентите на Турция и Иран си поставят за цел да увеличат търговията 4 пъти - от 7,5 на 30 млрд. долара, като същевременно ще увеличат използването на национални валути.

Миналата година САЩ едностранно се оттеглиха от споразумението за ядрената програма на Иран и отново наложиха санкции срещу Техеран, включително вторични, тоест във връзка с други страни, правещи бизнес с Иран. Белият дом се надяваше, че чрез това решение износът на ирански петрол ще намалее до нула.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.