Народното събрание не събра кворум и няма да заседава

Народното събрание не събра кворум и няма да заседава
Източник: БГНЕС

Поради липса на кворум заседанието на парламента бе отменено.

В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които са против измененията в Изборния кодекс. Именно измененията в изборното законодателство са точка първа за днес в програмата на депутатите.

Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000

Опит за събиране на кворум имаше на три пъти. На финалния опит пак нямаше кворум. Само 120 се регистрираха. Нужни са поне 121 регистрирани депутати.

В рамките на заседанието депутатите  трябваше да обсъждат и промяна в Закона за железопътния транспорт, която трябва да гарантира независимостта и финансовата обезпеченост на специализираното звено за разследване, както и въвеждането на принципа на споделените услуги, с което страната ни да избегне възможността да бъде осъдена от Европейската комисия.

"За съжаление днес не сме пример за подражание", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева. "Днес е важен ден, каза още тя. Днес се навършват 28 години от приемането на Конституцията на България.

Това, по думите ѝ, е най-дълго прилаганият закон. Конституцията отговори на очакванията на българските граждани", подчерта парламентарният шеф.

Отпадна и предвиденият парламентарен контрол.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.