Народното събрание не събра кворум и няма да заседава


Народното събрание не събра кворум и няма да заседава
Снимка: БГНЕС

3101

Поради липса на кворум заседанието на парламента бе отменено.

В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които са против измененията в Изборния кодекс. Именно измененията в изборното законодателство са точка първа за днес в програмата на депутатите.

Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000

Опит за събиране на кворум имаше на три пъти. На финалния опит пак нямаше кворум. Само 120 се регистрираха. Нужни са поне 121 регистрирани депутати.

В рамките на заседанието депутатите  трябваше да обсъждат и промяна в Закона за железопътния транспорт, която трябва да гарантира независимостта и финансовата обезпеченост на специализираното звено за разследване, както и въвеждането на принципа на споделените услуги, с което страната ни да избегне възможността да бъде осъдена от Европейската комисия.

"За съжаление днес не сме пример за подражание", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева. "Днес е важен ден, каза още тя. Днес се навършват 28 години от приемането на Конституцията на България.

Това, по думите ѝ, е най-дълго прилаганият закон. Конституцията отговори на очакванията на българските граждани", подчерта парламентарният шеф.

Отпадна и предвиденият парламентарен контрол.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички