Нарушенията в болниците са намалели с 5% за година


Нарушенията в болниците са намалели с 5% за година
Снимка: iStock/Guliver

2944

Най-често констатираните нарушения в болниците са неизпълнение на диагностични или терапевтични процедури, непроследени показатели с патологични отклонения, нелекуване на придружаващи заболявания, неспазени критерии за дехоспитализация и некоректно попълване на медицинска документация. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос за контролната дейност на НЗОК, той каза, че през периода януари - септември санкциите и сумите за възстановяване от болниците са 10 068 000 лв., при 7 964 000 лв. година по-рано.

В периода са били извършени 5101 проверки на болници, като процентът на проверките, завършили с установени нарушения, е 24,3% от общо извършените проверки. Проверките с установени нарушения през 2018 г. са с близо 5% по-малко в сравнение с 2017 г.

От януари до септември т.г. са били извършени и 9973 проверки в извънболничната медицинска и дентална помощ, като в 888 от тях са били открити нарушения. Прекратени са 20 договора с изпълнители на медицинска и дентална помощ поради влязла в сила санкция за прекратяване.

Министерството на здравеопазването работи по създаване на национална многопрофилна педиатрична болница, в която на едно място да бъдат услугите по: спешна и високоспециализирана консултативна педиатрична помощ, интензивно лечение на деца, включително с възможности за продължителна дихателна реанимация, неонатологична помощ, с възможности за обслужване на деца, родени с висока степен на недоносеност и изключително ниско тегло при раждане, комплексно (терапевтично и оперативно) обслужване на деца с вродени аномалии, хронични заболявания и увреждания и други тежки заболявания, услуги по продължително лечение, рехабилитация и палиативни грижи, стана още ясно от отговорите на Ананиев.

България е единствената европейска държава, която не разполага с аналогична детска болница.

Според Кирил Ананиев детската болница не трябва да бъде търговско дружество. Тя ще работи както по клинични пътеки, финансирани от НЗОК, така и с подкрепа от държавата.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички