Навеси ще пазят част от оборудването на АЕЦ "Белене"


Навеси ще пазят част от оборудването на АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

2741

Условията за съхраняване на оборудването на АЕЦ „Белене” отговарят на всички изисквания. Това стана ясно от резултатите от съвместната проверка, извършена от НЕК, заводите производители и „Атомстройекспорт”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова припомни, че оборудването за АЕЦ „Белене” е платено в края на декември 2016 г. На 16 януари 2017 г. е подписано споразумение за реда, по който това оборудване трябва да бъде доставено до площадката на АЕЦ „Белене”. „На нея вече е доставена половината от оборудването и до края на 2017 г. се очаква да бъде доставено цялата останала част”, добави тя, цитирана от БГНЕС.

Енергийният министър посочи, че преди извършването на доставката е извършена проверка съвместно от НЕК, заводите производител и „Атомстройекспорт”. „Заводите производители на оборудването заявиха, че условията за съхраняване отговарят на изисквания”, подчерта тя.

Една част от оборудването се съхранява в закрити помещения, а друга трябва да се съхранява под навес на открито при температура близка до външната среда. НЕК съхранява оборудването при тези условия, които са изискване на производителя.

По-рано този месец шефът на НЕК Петър Илиев заяви, че самите производители от "Атомстройекспорт" са препоръчали контейнерите да бъдат складирани под "навесчета", които ще се правят тепърва, защото ако се направели сега, ще се пречи на разтоварването.

Министър Петкова посочи днес, че е предвиден входящ контрол, който ще се извършва от НЕК, заводите производител и „Атомстройекспорт”. „Резултатите от този входящ контрол, приключил в края на септември, установи нарушение на опаковката на оборудването при доставянето”, каза тя. „Част от оборудването, което беше с нарушена опаковка, е преопаковано при подходящите условия и с покривка, която гарантира неговата защита”, подчерта министър Петкова.

„Имайки предвид, че това оборудване ще бъде съхранявано няколко години бе взето решение тези навеси да са специални конструкции. Това беше одобрено от завода производител и вече е обявена обществена поръчка”, каза още енергийният министър.

НЕК е изискала проверка от АЯР за начина на съхраняване на оборудването. МЕ ще информира за резултатите от тази проверка, за да бъде сигурно българското общество как се съхранява това оборудване.

По думите на Петкова за "Белене" се търси най-добрия възможен вариант.

"Държавата категорично няма ресурс, за да довърши сама такъв проект. Трябва да търсим инвеститор, който заедно с държавата да се опитаме да реализираме това оборудване. В междинния доклад БАН казва, че 2030-2035 г, в целия регион тук ще има дефицит на мощности. Всички предпоставки са на лице. Дано да бъде успешна процедурата. Не изключваме нито един вариант, търсим най-доброто за България“, заяви министърът.

ТЕЦ-ове

Работим големите горивни инсталации да получат дерогация, заяви още Петкова.

Тя припомни, че въглищните централи произвеждат 41% от електрическата енергия в България. Документът, приет от Еврокомисията през април тази година, поставя България и още 7 държави-членки в сложно положение – те трябва да затворят своите централи, работещи с въглища. В случай че българските ТЕЦ-ове бъдат затворени, това ще има огромен негативен социален и икономически ефект, изразяващ се в стотици хиляди безработни и милиарди левове загуба.

Енергийният министър подчерта, че в момента основното, по което се работи, е тези големи горивни централи да получат дерогацията и да продължат да работят. В министерството на енергетиката има създадено координационно звено, което се занимава с нейното получаване.

„Всяка една от тези централи сама за себе си трябва да вземе решение дали ще върви в посока използването на чисти въглищни технологии. Не можем да наложим общо мнение, защото само една от тези централи е собственост на държавата – ТЕЦ „Марица-изток 2”, а останалите са частни”, посочи Петкова. Тя отрече слуховете, че между министерствата на енергетиката на България и Русия са водени разговори въглищните централи в Маришкия басейн да преминат на газ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички