Не карайте грипа на крак, съветват експерта

Не карайте грипа на крак, съветват експерта

Ако се разболеем от вече върлуващите грипове, не трябва да се лекуваме в движение, категорични са лекарите. При над 90% от случаите, при които се получават усложнения, те се изразяват в тежко протичаща пневмония, пише вестник „Труд”.

Дори говоренето може да доведе до заразяване с грип, обяснява главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. По думите му повечето мерки за защита не могат да бъдат напълно ефективни, защото дори едно кихане от заразен, който стои до нас в магазина, е достатъчно, за да прихванем вируса.

"Първо, когато започне епидемията, грипът е много широкоразпространен. Второ - много лесно се предава. Дори обикновен говор води до разпръскване на частици в периметър от 2-3 м около болния. Освен това, най-заразен е човекът 1-2 дни преди самото заболяване и 1-2 дни от него. След това отделянето на вируси рязко спада, така че човекът може и да няма много вид на болен, но въпреки това да осъществява заразяване. Носенето на маски доказано не е особено ефективно", категоричен е д-р Кунчев.

Според него все още не е късно за противогрипна ваксина. Единственият критерий е да имаме 20 дни от имунизацията до срещата с вируса.

„Ако ваксината се направи през ноември, през декември се изгражда имунитет и човек по празниците може да счита, че е защитен", обяснява специалистът. И допълва, че епидемията се очаква през януари.

„Не може да се прогнозира с точност интензивността й, но ако се съди по данните от Южното полукълбо и по-точно тези от Австралия, там епидемията е била два и половина пъти по-интензивна от миналогодишната. Рисковите групи са хората над 65 и децата - от 5 до 19 години”, казва още д-р Кунчев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.