Не намериха достатъчно газ до бреговете на Кипър

Не намериха достатъчно газ до бреговете на Кипър

Проучвателните работи на италианско-френското предприятие Eni-Total във водите на Средиземноморския остров не завършиха с успех, тъй като не бе намерен достатъчно природен газ за експлоатация, предаде AFP.

Откриването на газово поле край югоизточното крайбрежие на Кипър през 2011 г. повиши надеждите на страната да се превърне в регионален енергиен играч, но изглежда трябва да се намерят повече резерви, за да се направи планираният терминал на сушата финансово жизнеспособен.

Кипърският министър на енергетиката Георге Лакотрипис заяви, че данните от проучването все пак потвърждават наличието на природен газ в изключителната икономическа зона на страната. Предварителните оценки обаче показват, че количеството не позволява започването на планирания проект.

Никозия планира да построи завод за втечнен природен газ, който да позволи износ в Азия и Европа, но за момента това изглежда малко трудна задача.

Американският гигант ExxonMobil съобщи миналата седмица, че планира две проучвания през втората половина на 2018 г. за търсене на нефт и газ от южния бряг на острова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.