Не се доверявам на Facebook. Но и не мога да се откажа от него


Не се доверявам на Facebook. Но и не мога да се откажа от него
Снимка: Getty Images/Guliver

3366

Коментар на Дейв Смит за Business Insider

2018 беше тежка за Facebook. Около компанията се разразиха редица скандали - косвената ѝ роля в геноцида в Мианмар, напускането на основателите на WhatsApp, тайните сделки с производители на смартфони за достъп до лични данни и, разбира се, Cambridge Analytica и разкритията за манипулации на общественото мнение. Марк Зукърбърг даде на потребителите повече причини от всякога да изтрият профилите си.

Но аз не смятам да напускам социалната мрежа. И вероятно същото важи за повечето от вас.

Обмислял съм го. Виждам много постове на колеги и приятели, които съобщават, че се махат и подкрепям аргументите им. Веднъж деактивирах профила си за известно време. Но не възнамерявам да го изтривам завинаги.

Покажете ми по-добра алтернатива.

Такава може и да се появи в бъдеще, но все още я няма. А Facebook остава най-популярната социална мрежа по много причини. Има страхотно име, страхотни цветове, страхотен брандинг. Почти всички използват истинските си имена, което е рядкост в сравнение с други социални мрежи. LinkedIn също има тези неща, но е насочена към професионални връзки и по-възрастни потребители. Няма да видите тийнейджърите и студентите да споделят уикенд приключенията си в LinkedIn.

Facebook, заедно с притежаваното от нея приложение Instagram, е чудесно място за споделяне на снимки, тъй като можеш да тагваш приятелите си.

Но основната причина, поради която не мога да се накарам да изтрия Facebook-а си, е че имам твърде много спомени там.

Имам постове на стената си от съученици чак от 2006 г. Имам голям архив от лични съобщения, пожелания за рожден ден и тагове на снимки. Напоследък не публикувам чак толкова много неща в мрежата, но тя си остава най-доброто уеб място да посетиш своето предишно Аз. Да, бих могъл да сваля всички тези данни, но Facebook ги организира и представя по по-добър начин, отколкото аз някога бих могъл.

Компанията твърди, че ще реши сложните проблеми на платформата през 2019. Но дори и това да не се случи, пак няма да се откажа от Facebook. Защото до момента нищо друго дори не се доближава до нея.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички