Не се доверявам на Facebook. Но и не мога да се откажа от него

Не се доверявам на Facebook. Но и не мога да се откажа от него
Източник: Getty Images/Guliver

Коментар на Дейв Смит за Business Insider

2018 беше тежка за Facebook. Около компанията се разразиха редица скандали - косвената ѝ роля в геноцида в Мианмар, напускането на основателите на WhatsApp, тайните сделки с производители на смартфони за достъп до лични данни и, разбира се, Cambridge Analytica и разкритията за манипулации на общественото мнение. Марк Зукърбърг даде на потребителите повече причини от всякога да изтрият профилите си.

Но аз не смятам да напускам социалната мрежа. И вероятно същото важи за повечето от вас.

Обмислял съм го. Виждам много постове на колеги и приятели, които съобщават, че се махат и подкрепям аргументите им. Веднъж деактивирах профила си за известно време. Но не възнамерявам да го изтривам завинаги.

Покажете ми по-добра алтернатива.

Такава може и да се появи в бъдеще, но все още я няма. А Facebook остава най-популярната социална мрежа по много причини. Има страхотно име, страхотни цветове, страхотен брандинг. Почти всички използват истинските си имена, което е рядкост в сравнение с други социални мрежи. LinkedIn също има тези неща, но е насочена към професионални връзки и по-възрастни потребители. Няма да видите тийнейджърите и студентите да споделят уикенд приключенията си в LinkedIn.

Facebook, заедно с притежаваното от нея приложение Instagram, е чудесно място за споделяне на снимки, тъй като можеш да тагваш приятелите си.

Но основната причина, поради която не мога да се накарам да изтрия Facebook-а си, е че имам твърде много спомени там.

Имам постове на стената си от съученици чак от 2006 г. Имам голям архив от лични съобщения, пожелания за рожден ден и тагове на снимки. Напоследък не публикувам чак толкова много неща в мрежата, но тя си остава най-доброто уеб място да посетиш своето предишно Аз. Да, бих могъл да сваля всички тези данни, но Facebook ги организира и представя по по-добър начин, отколкото аз някога бих могъл.

Компанията твърди, че ще реши сложните проблеми на платформата през 2019. Но дори и това да не се случи, пак няма да се откажа от Facebook. Защото до момента нищо друго дори не се доближава до нея.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.