Не се очаква поскъпване на рибата преди Никулден


Не се очаква поскъпване на рибата преди Никулден
Снимка: Thinkstock

3551

Не очаквам поскъпване на рибата с наближаването на Никулден. Това каза изпълнителният директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ“ д-р Йордан Господинов пред "Фокус".

„Специално за рибата отдавна сме усвоили принципите на свободната търговия и европейския пазар. Ако някой реши да повишава цената на рибата, веднага ще се намери вносител, който ще балансира нещата. Буквално за 24 часа се балансират нещата в рибата. Тук нещата са пазарни, европейски, доста напред. Не мисля, че ще има някакво повишаване“, коментира Господинов.

Според него отделни търговци могат да качат цените, но не с много. „При условие, че ако не си купите от даден магазин, от следващия ще намерите на пазарни цени. Даже не мога да кажа колко ще бъдат, но вече виждам, че магазините са я пуснали за около 5-6 лв. за кг шаран. Даже може да има и по-ниски цени, ако излезе много стока“, уточни той.

По думите му сред нелоялните търговски практики са бракониерските риби, уловени без контрол, хранени с некачествен фураж или такива, които са в язовири, в които не се прави сериозен мониторинг.

„Лабораторните изследвания на вода, на фураж, на риба струват пари и те обикновено повишават цената. Всеки уважаващ себе си търговец иска да си запази марката и да продължи да продава години напред. Българите трябва да се научат да купуват риба, която е минала през предприятие или борса, окачествена е, етикирана е, почистена е, направена е на шайби. Един жив шаран кой може да каже от къде е? Това е рискът“, подчерта той.

По думите му големите вериги не си позволяват такива неща, но някои дребни магазини могат да се снабдяват с нелегална риба, което е малък риск.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички