Не се очаква шоково поскъпване на хляба

Не се очаква шоково поскъпване на хляба
Източник: БГНЕС

Има засегнати площи заради дъждовете, но всяка година има някакви такива проблеми – миналата година имаше проблеми със суша. Очакваме над 5 млн. тона зърно през тази година, реколтата ще е добра, заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева, като изключи качеството и количеството на зърното като основание за поскъпване на хляба.

Сигурно има тенденция на поскъпване в „някои бутикови обекти” заради увеличението на цената на тока и газа, но като цяло няма масова тенденция, обясни Кукушева, която пак настоя за диференцирана ДДС ставка за хляба, която щяла да направи хлябът по-евтин.

В никакъв случай не може да се очаква драстично поскъпване на хляба, добави председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред bTV.

Цената на енергоизточниците на България е съвсем европейска, а потребителят не знае, че доставната цена е 60% от цялостната стойност, 20% са за търговеца и 20% са ДДС, впусна се да обяснява Кукушева. Според нея, хлебопроизводителят печели 1 стотинка от цената на 1 хляб, понякога и по-малко.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.