Не се предвижда нов Кодекс на труда, заяви Бисер Петков

Не се предвижда нов Кодекс на труда, заяви Бисер Петков
Източник: БГНЕС

Не се планира нов Кодекс на труда, но със социалните партньори се обсъждат различни промени с голям обем. През следващата седмица ще има среща, за да се реши кои предложения да влязат в дневния ред на работната група към социалното министерство. Ще внесем окончателни предложения до 31 март. Това каза на парламентарен контрол социалният министър Бисер Петков.

Министърът подчерта, че всички дискусии между държава, работодатели и синдикати не предвиждат разработване на нов Кодекс на труда.

Той каза и, че тепърва щяло да има диалог "следващата и по-следващата година" по идеи като работодателят едностранно да прекратява трудовия договор по своя инициатива (срещу 4-месечно обезщетение), да няма обезщетения при прекратяване на договора на служител в пенсия, освен ако той не си тръгва по инициатива на работодателя, да има срочен трудов договор за период от 5 години, да се въведе т.нар. договор с нулеви часове, да няма натрупване на платен отпуск при отпуск за майчинство и отглеждане на дете.

Специално за извънредния труд, Петков подчерта, че предложението на работодателите било да може да има до 300 часа извънреден труд годишно, но само при договорка между работодатели и работници т.е. със синдикат – колективен трудов договор. Не е ясно какво става, ако няма синдикат или бъде създаден такъв проформа.

Петков обаче беше обстрелян с въпроси за нощния труд и че там все още цената е 25 стотинки на час, а се говори само за безплатна храна по време на нощен труд, както и защо се прокарва идеята работата по график да стане 12 месеца т.е. двойно повече от сега, след като по европейски правила може да има най-много 4 месеца. Нощният труд е определен в наредба, а ние говорим за промени в Кодекса на труда, защити се министърът, но му беше напомнено, че в писмен отговор на предишен депутатски въпрос казал, че е добре нощният труд да бъде уреден в Кодекса по труда. По втория въпрос той обяви, че държавата предлага референтният период за работата по график да е от 1 до 4 месеца, но ако социалните партньори т.е. и синдикати, и работодатели са съгласни, можело да се стигне до 12 месеца.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.