Не се разбира ролята на бюджета в управлението, смята Горанов


Не се разбира ролята на бюджета в управлението, смята Горанов
Снимка: БГНЕС

2563

Дебатът може да бъде и по-богат, ако се добави предложение от опозицията какви алтернативни политики могат да бъдат провеждани, така че бюджетният баланс, държавният дълг и бюджетният дефицит да бъдат в друго съотношение в съответствие с предлаганата от тях доктрина. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в разискване за държавния дълг, предаде БГНЕС.

Разискването е по искане на БСП. „Харченето на държавни пари никога не може да бъде с такъв мултипликатор, за да увеличи икономиката с по-голям процент от размера на разхода“, смята финансовият министър.

„По-големият проблем е неразбирането на ролята на бюджета в държавното управление. Търсенето на директна връзка между икономическото развитие, инвестирането в реалното производство и българския бюджет не може да бъде директно намерена с оглед на структурата на държавата“, посочи още Горанов.

От своя страна зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев коментира, че дългът на страната почти не се управлява. Единствената стратегия за управление на външния дълг, ако можем да я наречем така, е когато предстои голямо плащане през следващата година да се вземе дълг през настоящата, за да се изплати, посочи той.

„Това, което ГЕРБ предлага, е именно в управлението на дълга за 2018-2020 година тази стратегия да бъде приета. Няма как да се съгласим с това, защото нашата цел е да има по-прозрачна и дългосрочна стратегия. Липсата на такава стратегия е очевидна“, заяви Стойнев.

Според него се поддържат и курсове за ниско предлагане на дълга, а сега може би е възможно най-изгодният момент за държавата. Това изкуствено ниско предлагане не създава нормална пазарна среда и прави дълга неефективен за външни инвеститори, каза още депутатът от левицата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички