Недостиг на медицински сестри в най-добрата детска кардиологична болница

Недостиг на медицински сестри в най-добрата детска кардиологична болница
Източник: Getty Images/Guliver

Ще затвори ли единствената детска кардиологична болница в България (МБАЛ Национална кардиологична болница), лекуваща вродени сърдечни аномалии, заради недостиг на персонал? Този въпрос стана особено актуален, след като се разбра, че в болницата липсват достатъчно медицински сестри – около 20 души.

Ръководителят на болницата проф. Анна Кънева сподели, че амбулаториите са пълни с пациенти и има малко ограничение на приема на нови пациенти, защото няма достатъчно медицински сестри.

Защо няма сестри – проблемът е и в заплащането, признаха от болницата. Липсата на сестри е главно в следоперативното интензивно отделение. А болницата има дълг от между 7 и 8 млн. лева.

Крайно недофинансирана е системата на клиничните пътеки, особено що се отнася до терапевтични и диагностични пътеки, подчерта проф. Кънева пред Нова телевизия. Тя обясни, че се налага прием на много скъпи лекарства, които не са по силите на много пациенти, а няма плащания от НЗОК, когато се налага, доста често, да се правят допълнителни диагнози.

От здравното министерство вече подготвят план за преструктуриране на болницата, но обещават, че това няма да означава съкращаване на дейност и персонал.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.