Негодни храни бяха открити в детски градини и училища

Негодни храни бяха открити в детски градини и училища
Източник: Getty Images / Guliver

Българска агенция по безопасност на храните състави 28 Акта за установяване на административно нарушение и издаде 136 предписания при извършени 2705 проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни-майки и училищни столове и бюфети на територията на цялата страна.

Засиленият контрол се провежда във връзка с началото на учебната година, като целта му е проверка на съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, съобщиха от агенцията.

При извършените инспекции са констатирани нарушения свързани с несъответствия по сградов фонд и оборудване, наличие на храни, които не отговарят на изискванията за качество и предлагане на храни с изтекъл срок на годност или без документи за произход.

В резултат на проверките са възбранени и насочени за унищожаване над 24 литра прясно мляко, 155 яйца и над 70 кг храни, от които 13 кг продукт от птиче месо със съдържание на соев протеин и консерванти, близо 1 кг кашкавал, който не е произведен по БДС, както и 850 г замразена риба с изтекъл срок на годност и над 18 кг бисквити в несъответствие с изискванията на Наредба 9/2011г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.