Неизбежната самоотбрана вече не е наказуема

Неизбежната самоотбрана вече не е наказуема
Източник: БГНЕС

Парламентът единодушно прие промени в Наказателния кодекс (НК) които дават възможност за освобождаване от наказателна отговорност при неизбежна самоотбрана, предаде Actualno.com.

Вносители на законопроекта за "Обединени патриоти". Предложените изменения предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, когато нападението е извършено при противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето и половата неприкосновеност на нападнатия, когато е извършено от двама или повече души, нощем или от въоръжен човек.

Предложените промени са предназначени да направят уредбата на неизбежната отбрана ясна и разбираема не само за юристите, а и за всеки гражданин, който извършва защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение.

От парламентарната трибуна Искрен Веселинов от ВМРО припомни редица случаи на нахлуване в домовете на хора, които не могат да се защитят от взломаджиите заради закона.

"Много е важна тази материя, не бива повече да се неглижира", съгласи се Павел Шопов от "Атака".

Валери Симеонов изтъкна, че законът е извървял дълъг път. "Материята е изключително сложна", смята той. "Има рискове за извършване на престъпление под прикритието на неизбежна отбрана, според някои мнения. Текстовете са балансирани, похвали се той. Предлагаме ви защита на живота", изтъкна лидерът на НФСБ.

"Посегателствата върху живота заради дребни суми ни прави длъжници на обществото", категоричен бе Симеонов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.