Неизплатените за тази година заплати са близо 15,8 млн. лв.


Неизплатените за тази година заплати са близо 15,8 млн. лв.
Снимка: Thinkstock

2429

Общата стойност на забавените заплати само за тази година достигна 15,8 млн. лева. Това заяви в ефира на bTV Теодора Дичева от Главната инспекция по труда.

Динева представи най-честите сигнали и нарушения в трудовото законодателство. По думите ѝ след намеса на Инспекцията по труда са изплатени 10,4 млн. лв. за този период.

"Закъсненията преди години бяха по 6-7 месеца, а сега периодът започна да се скъсява", отбеляза тя.

Според синдикатите обаче тези данни са само малка част от неизплатеното на работници.

"15-те милиона са само тези, които са установени. Това е не повече от 15-20% от това, което е като цяло", каза Валери Апостолов от КТ „Подкрепа”. По думите на Апостолов тенденцията за неизплащане на заплати е трайна. Синдикатите смятат, че има драстични нарушения на Кодекса на труда и те се усилват.

Дичева обаче обясни, че се случва работникът да е договорил заплата, която е платена, но голямата част от парите се плащат на ръка, което затруднява установяването на злоупотреби от страна на работодателите.

Около 30% е сивият сектор, но това, което солидарно се договарят работодател и работник да измамят държавата, няма нищо общо с това, което документално е договорено и което не е изпълнено от работодателя. Това са две различни измами, коментира Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

„Работниците са поставени на колене, те не могат да поставят условия на работодателя. Той им казва: Или започваш при тези условия, или не започваш”, контрира изказването на Дечев представителят на КТ „Подкрепа“ Апостолов.

През 2015 г. са установени над 220 000 нарушения, като най-голям процент от тях са по трудови правоотношения и безопасни условия на труд. Най-често работодателят не спазва работно време, почивки и отпуски, става ясно от данните на Инспекцията по труда.

Един от основните проблеми е, че се сключват трудови договори на 4 часа, а устно се разбират, че ще се работи по 8 и повече. С това е свързана и практиката "пари в плик".

Сред най-рисковите сектори са „Търговия на дребно”, ”Ресторантьорство", „Хотелиерство", „Дейности по охрана", „Сухопътен транспорт", „Строителство".

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички