Нено Димов не знае кого да глоби за разораните дюни край "Смокиня"

Нено Димов не знае кого да глоби за разораните дюни край Смокиня
Източник: БГНЕС

Държавните институции, които отговарят за опазването на околната среда, могат да реагират с глоби на нарушенията. Това стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов в Народното събрание.

Той призна, че на къмпинг "Смокиня" има нарушение на пясъчни дюни - в природната забележителност "Пясъчни дюни", в местност Каваците, но не бил установен извършителят (Припомняме, че като обвиняем беше привлечен местен бизнесмен - Иван Нончев - бел.ред).

Димов даде подробен отчет какво са свършили Регионалните инспекции по околната среда в Бургас и Варна. Повече работа е имала инспекцията в Бургас, която е наложила административен акт т.е. глоба за строежа в къмпинг "Градина", защото са засипани дюни с пръст на място, което е извън имота на застрояване.

Сигнал за това засипване на дюни подаде Тома Белев от „За да остане природа в България“. Иначе самият строеж не е незаконен – имало е процедура по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и тя не била обжалвана, строяло се по одобрен план. Публично към момента има информация, че инвеститорът се отказал да строи на „Градина“, но всъщност няма законова забрана за това.

Същата санкция – административен акт, имало за строежа на "Алепу" при Созопол, защото свлачището там засипало дюни. И там била пусната процедура по ЗБР, нямало обжалване и затова било законно да се строи. Припомняме, че засега и там строежът е спрян.

Димов се спря и на други случаи, но за нито един не каза какъв е размерът на наложената глоба или каква по размер глоба грози съответният нарушител, ако не става въпрос за престъпление по Наказателния кодекс.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.