Нено Димов: Жирардели декларира, че е 100% собственик на "Юлен"


Нено Димов: Жирардели декларира, че е 100% собственик на "Юлен"
Снимка: БГНЕС

5063

Получих декларация от г-н Жирардели, че е 100% собственик на фирмата-собственик на "Юлен". Това каза екоминистърът Нено Димов, като от изказването му излезе, че представените документи от Марк Жирардели се състоят във въпросната декларация. Според "Биволъ" обаче офшорката Т.А.К. Сървисиз, която е мажоритарен собственик на "Юлен", е продадена от предишния собственик Георгиус Георгиу на Августа Пападополу - по последния наличен документ в Търговския регистър от 1 юни, 2018 година.

Мисля, че някъде 2015-2016 година той е придобил контрол над "Юлен", а от 2012 година са водени разговори, добави Димов. И отново отказа да каже дали има конфликт на интереси, защото по това време Жирардели е бил съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова - защото бил в студиото на сутрешния блок на bTV в качество на министър, а не в лично качество. Ако бил в лично качество, щял да има друга позиция, по думите му.

След като на екоминистъра му беше пуснато изказването на Бойко Борисов кой е собственик на "Юлен", министърът отвърна, че "той каза собственикът да излезе и да каже и той излезе и каза". Димов моментално направи и твърдение, че се правят постоянно опити да се атакуват инвестиционни обекти и даде за пример ски зона "Миджур". Екоминистърът каза и, че имало редица от проекти, бавени от "Зелените" със съдебни жалби – АМ "Струма", автомагистралата между Велико Търново и Русе, като и в двата случая, пак по думите на Димов, "Зелените" били загубили битките в съда.

Попитан обаче за параметрите на концесионния договор за ски зоната в Банско, Димов обясни, че площта на концесията нямала нищо общо – било въпрос на приходи, като само те влияели на концесионната такса. Сега "Юлен" плащали между 300 и 400 000 лева, но България щяла да иска увеличение на концесионната такса. А на въпрос защо чак сега държавата се сетила да търси повече такса и е ясно от години, че има нарушение на площта във и по договора, екоминистърът каза, че "още 2015 година" имало голяма работна група, отправила конкретно предложение за действие, но дошло време за оставки и затова можело да се каже, че сега "процесът продължава". Договорът обаче е от 18 години!

Димов обяви и, че не вижда никакъв проблем да има нови писти в парк "Витоша". Той застъпи тезата, че трябва да има поминък и той идва с инвестиционни проекти - като например такива, които биха се появили с кандидатстване на Младежката зимна олимпиада през 2024 година. По-хубаво ли е сега, като има една писта, добави нов аргумент екоминистърът и изрази позиция, че в парк "Пирин" сега се появила повече гора, защото в Банско хората забогатели от развитието на курорта и не им трябвало да търсят доходи по незаконни начини - например чрез сеч.

Оказа се и, че Нено Димов си е счупил ръката, докато ходил в планината – по неговите думи. Той не даде повече подробности за случилото се.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички