Неограничени дни отпуска - да или не?

Неограничени дни отпуска - да или не?
Източник: iStock/Guliver

Нещо любопитно се случило, когато американската компания Mammoth HR въвела ползване на неограничен брой дни отпуска. Служителите ѝ почивали точно толкова, колкото и през предходната година, когато все още имало лимит. И все пак нововъведението било оценено много високо. Защо?

Защото показало доверието, което шефовете имат на подчинените си. Въпросът е обаче дали подобна мярка би могла да проработи навсякъде.

Проучвания са доказали, че хората са по-продуктивни, когато си почиват по-често. Според едно от тях например 77% от служителите, които са използвали всички или почти всички свои дни отпуска през дадена година, са се справили много по-добре с работата си от останалите, които са замръквали всеки ден на нея.

Никой работодател НЕ иска да види тези 5 неща в CV-то ви

Когато пишат автобиографията си, много хора прилагат т.нар стратегия "спагети по стената" - хвърляш всичко, което и...

Неограничената отпуска също така е нещо, което вероятно ще привлече млади, перспективни професионалисти. Тя допринася чувството за лоялност да се засили. Но не всички бизнеси могат да си я позволят.

Началниците, които обмислят подобна мярка, трябва да си зададат следните въпроси:

9 неща, които карат хората да НЕ ви харесват

Когато се запознават с някого, хората подсъзнателно си съставят мнение за него почти веднага. Понякога това мнение ...

1. Как ще се справите със служител, който злоупотребява с неограничената отпуска? Може би е по-добре да дадете повече дни, но те все пак да имат лимит. Или да въведете правила - например да не може да се пускат повече от две седмици наведнъж.

2. Ако сте в ритейл секторът, ще можете ли да се справите с отсъствието на служители? Вероятният отговор е не.

3. Как ще организирате нещата така, че много служители да не отсъстват по едно и също време и работата да не спира напълно?

Въвеждането на неограничена отпуска означава гласуване на много голямо доверие. То има своите безспорни плюсове, но трябва да се премисли внимателно. 

Как смятате - може ли такава мярка да се приложи в България?

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.