Невероятният живот на милиардера Марк Бениоф

Невероятният живот на милиардера Марк Бениоф
Източник: Getty Images

Последните няколко месеца бяха много успешни за милиардера Марк Бениоф и компанията му Salesforce. Самият Беноиф е познат като една от най-ексцентричните и интересни личности в технологичната индустрия. Определян е като визионер и маркетингов гений. Създател е на нова технологична категория, наречена „софтуерът като услуга“ - компаниите наемат софтуер онлайн, вместо да го купуват.

Именно с това се занимава Salesforce и то доста успешно. Само през последната фискална година тя е регистрирала приходи от 5,37 млрд.долара, съобщава Business Insider. Бениоф обаче е още по-амбициозен – иска компанията му да стане първата, която да отчете приход от 10 млрд.долра. По данни на Forbes в неговите лични сметки пък има 3,8 млрд.долара.

Още през 1979 г., когато е на 15 години, Бениоф създава първата си фирма Liberty Software, която прави видео игри. Впечатлен от уменията му, шефът на Apple Стив Джобс го наема и младежът пише софтуер за Macintosh. По-късно става директор в компанията, която днес е най-големият му конкурент – Oracle. Там работи от 1986 до 1999 г., получавайки заплата от 1 млн.долара на година.

Беноиф е роден в Сан Франциско в сравнително заможно семейство. Баща му има верига магазини. Интересен факт е, че Марк е братовчед на създателя на сериала „Игра на тронове“ Дейвид Бениоф.

Животът, който Марк води, не е особено скромен. Наред с няколкото имота в Сан Франциско, той притежава огромно имение на Хаваите с шест спални, девет бани и огромен двор. В свободното си време се занимава с йога, медитация и... организирането на разточителни партита. Сред близките му приятели са Ричард Брансън, Дейвид Бауи, Ума Търмън, Били Греъм, Крис Рок. Заедно с друг техмилиардер – Майкъл Дел, изпълнителен директор на компанията Dell – пък ходят на фитнес.

Въпреки че си пада по лукса, Марк Беноиф е и известен филантроп. Той е дарил 250 млн.долара за построяването на болница за деца в Сан Франциско, спонсорирал е и много училища, както и старт-ъпи на младежи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.