Невероятно, но факт: Българският бизнес е по-оптимистичен за бъдещето от световния


Невероятно, но факт: Българският бизнес е по-оптимистичен за бъдещето от световния
Снимка: iStock/Guliver

5151

Оптимизмът не е сред най-присъщите за българина черти, но явно в бизнес средите у нас той се настанява все по-трайно. И е по-сериозно изразен, отколкото по света, сочи ежегодното глобално проучване на PwC, което бе представено в София днес.

Оказва се, че 71% от българските предприемачи вярват, че световната икономика ще расте с по-бързи темпове през следващата година (при около 50 по света), а цели 91% са уверени във възможностите за растеж на бизнеса си през следващите три години. Всъщност по оптимизъм България се нарежда на трето място след Бразилия и Канада.

66% от родните шефове смятат, че приходите им ще растат през 2018 в сравнение с 42 на сто в глобален мащаб. По отношение на дългосрочните перспективи също имаме превес - 55% очакват добри резултати срещу 45 на сто в глобален мащаб. 79% от фирмите и у нас, и в чужбина ще разчитат на органичен растеж. В България амбициите към сливания и придобивания не са особено големи, като 27 на сто предвиждат такива.

Проучването разглежда и заплахите, които притесняват най-много бизнеса. На първо място за поредна година се нарежда геополитическата несигурност. Кибер атаките са втори, като в сравнение с миналата година страхът от тях се е засилил значително. Бизнесът се тревожи и от липсата на наличие на ключови умения у кадрите, както и от промените на демографските характеристики на работната ръка. 53% от българските участници подчертават още, че липсата на доверие в бизнеса е основна заплаха за бъдещото икономическо развитие.

Въпреки оптимизма обаче, българските шефове не планират да увеличават екипите си през следващите 12 месеца. Едва 18% смятат да наемат нови кадри (а миналата година този брой бе 45%), а 25 на сто предвиждат съкращения. По света пък 54 процента ще наемат служители, а 18 процента ще съкращават.

Българските и чуждестранните предприемачи са абсолютно единодушни, че това, което искат да развиват в служителите си, са "меките" умения - комуникативност, лидерство, екипна работа. По 97% поставят акцент на тях.

От българска страна в проучването са участвали 113 изпълнителни директори, като над половината оперират в сектор Потребителски и индустриални стоки и услуги.

Фокус върху младите

На събитието PwC връчиха и наградите от организирания от компанията конкурс за есе "Твоите 25 причини да избереш България". Победителите също бяха 25 и получиха стипендии, както и възможности за стаж и менторство в големи компании. Те бяха поздравени лично от президента Румен Радев.

"Приветствам младите хора за преосмислянето на вътрешните им мотиви защо да останат в България. Най-важно е вашият дух винаги да бъде свързан с родината. Ходете и гледайте в чужбина, но се връщайте да работите с желание и любов за България. Това е най-голямото удовлетворение", заяви президентът.

Божидар Нейчев, управляващ сътрудник на PwC България, уточни, че в конкурса са участвали общо 1256 есета, като всички те са били впечатляващи и в момента компанията мисли как да стимулира и тези, които не са се класирали сред наградените 25.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички