Невероятно силна реч на Опра Уинфри на наградите "Златен глобус" (Видео)


Невероятно силна реч на Опра Уинфри на наградите "Златен глобус" (Видео)
Снимка: Getty Images/Guliver

8538

Престижните награди за кино и телевизия "Златен глобус" бяха раздени в САЩ. Тази година обаче фокусът бе насочен не само върху номинираните продукции и актьори, а и върху борбата със сексуалния тормоз в индустрията.

В знак на солидарност с жертвите на сексуални посегателства почти всички присъстващи звезди бяха облечени в черно. Темата за тормоза бе засегната в словото на водещия Сет Майерс, но най-запомняща се със сигурност ще остане тази на Опра Уинфри. На церемонията тя получи награда за цялостен принос, а изказването ѝ бе наречено "президентско" и "легендарно".

В него Уинфри говори за расизма, сексизма и движението срещу сексуалното насилие #MeToo. Отдаде почит на Риси Тейлър – афроамериканка, която през 1994 дръзва да съобщи, че е станала жертва на групово изнасилване от шестима бели мъже в Алабама и почина миналия месец на 97 години, и изрази съжаление от „културата, разбита от брутално влиятелни мъже”.

"Прекалено дълго жените не бяха чувани или не им беше вярвано, ако се осмелят да признаят истината за насилниците. Но времето на насилниците изтече. Времето им изтече. Времето им изтече", повтори няколко пъти Уинфри под аплодисментите на публиката.

"В кариерата си винаги съм се опитвала да разказвам за това как се държат мъжете и жените. Как изпитват срам, как обичат и как се ядосват, как се провалят, как гледат на света, как преодоляват. Интервюирала съм хора, които са преминали през някои от най-грозните неща, които изобщо могат да се случат. И това, което ги обединява, е способността да продължат да изпитват надежда за светла утрин дори след най-тъмната нощ. Затова искам всички момичета, които гледат сега, да знаят, че нов ден идва на хоризонта. И когато този нов ден настъпи, ще бъде заради много забележителни жени, много от които са в тази зала, както и заради феноменални мъже - всички те се борят здраво, за да се превърнат в лидерите, които ще ни отведат до времето, когато на никой няма да му се налага да каже #MeToo!", завърши Уинфри.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички