Незаконният добив на полезни изкопаеми ще бъде инкриминиран


Незаконният добив на полезни изкопаеми ще бъде инкриминиран
Снимка: Getty Images / Guliver

5786

Незаконният добив на подземни богатства да се инкриминира – такова предложение за промяна в Наказателния кодекс одобри Министерският съвет на днешното си заседание. Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Народното събрание, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По инициатива на Министерството на енергетиката проектът за изменение на Наказателния кодекс се допълва с текст, според който добивът на подземни богатства без концесия или когато концесията е спряна, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева. На същото наказание подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. Днес министър Петкова и областният управител на Перник г-жа Ирена Соколова проведоха работна среща, на която обсъдиха ключовото значение на днешното решение на МС за разрешаване проблемите на жителите на град Перник.

Затвор от една до осем години и глоба от 5 000 до 15 000 лева са предвидени при повторно нарушение и когато деянието е извършено от предварително уговорена група, в съучастие със служител от администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други. Размерът на предвиденото наказание се увеличава допълнително и в следните случаи – когато деянието е извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на организирана престъпна група, когато деянието е опасен рецидив, когато предметът на престъплението е в особено големи размери или случаят е особено тежък. Тогава наказанието може да стигне до 15 години лишаване от свобода и 500 хил. лева глоба.

След подадени сигнали от жителите на град Перник и организирани редица срещи от областният управител на Перник г-жа Ирена Соколова и кмета на града г-жа Вяра Церовска, Министерството на енергетиката, с подкрепата на Министерството на икономиката, разработи предложение за промяна в Наказателния кодекс с цел защита на изключителната държавна собственост, опазването на земните недра и природни ресурси, както и гарантиране безопасността на жителите на град Перник.

Съгласно Закона за подземните богатства Министерството на енергетиката е отговорната институция за осъществяване на контрол върху търсенето, проучването и добива на подземни богатства. Незаконният добив в този сектор е един от основните проблеми, причиняващи както преки вреди за държавата, така и проблеми, свързани с опазването на околната среда, горите и земеделските земи.

Преките загуби на държавата от тази дейност се изчисляват на милиони левове годишно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички