Нидерландия е европейската държава, в която най-лесно се избягват данъците


Нидерландия е европейската държава, в която най-лесно се избягват данъците
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3890

Нидерландия е европейската държава, в която най-лесно може да се избегне плащането на данъци. Това сочи доклад на неправителствената организация Oxfam, цитиран от EUObserver.

В него са представени петнадесетте места в света, предлагащи най-подходящи условия за избягване на налозите. Нидерландия е на най-предно място от европейските държави - трето. Първи са Бермудските острови, а втори - Каймановите.

Ирландия е шеста, на седмо място е Люксембург, а Кипър е на десето. Британските Вирджински острови, Джърси и Бахамите също са в списъка.

Собствениците и акционерите на големите международни компании печелят най-много от тези практики, ощетявайки националния бюджет, отбелязва изданието.

Според Oxfam избягването на данъци е една от основните причини за увеличаващото се неравенство в света, довело до това, че най-богатите 62 души в света имат също толкова имущество, колкото и най-бедните 3.6 млрд.

В рамките на десет години средното ниво на корпоративните данъци по света е паднало от 27.5% до 23.6% и тенденцията се засилва.

Изследването разглежда нивата на корпоративните данъци, данъчните облекчения и дали съответната държава участва в международните усилия за борба с избягването на данъци.

През април Европарламентът гласува нови мерки против укриването на данъци, базирани на принципа, че те трябва да се плащат там, където са генерирани печалбите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички