Никога не игнорирайте тези 4 опасни предупреждения в интернет


Никога не игнорирайте тези 4 опасни предупреждения в интернет
Снимка: iStock/Guliver

9150

Докато сме онлайн, често се случва на екрана да се появяват различни съобщения. Много от нас допускат грешката да не им обръщат голямо внимание. Има обаче четири предупреждения, които никога не бива да игнорирате, пише MakeUseOf. Ето кои са те:

1. “The Site Ahead Contains Malware”

Съобщението “The Site Ahead Contains Malware” ви казва, че сайтът, който сте отворили, съдържа вирус. Ще го видите, ако използвате браузъра Google Chrome и се сблъскате с опасен сайт. Благодарение на инструмента за безопасно сърфиране в Chrome, това съобщение може да ви спести доста неприятности. Вместо да продължите, затворете прозореца на браузъра.

Ако използвате друг браузър, това предупреждение може да изглежда малко по-различно: “This website has been reported as unsafe” (Internet Explorer и Edge browsers), или “Deceptive site ahead” (Mozilla Firefox), или “Reported attack page” (стари версии на Mozilla Firefox).

2. “There Is a Problem with This Website’s Security Certificate”

Ако е изтекъл сертификатът за сигурност на уебсайта, който сте отворили, ще видите това съобщение (по-конкретно в Internet Explorer и Edge). В Chrome то ще гласи следното: “The server’s security certificate is not yet trusted/yet valid”. Тези грешки се появяват на сайтовете, които използват HTTPS, а не HTTP.

Защо това съобщение може да е сигнал за сериозна заплаха? Сайтовете, които изискват сигурно влизане и използват HTTPS, обикновено са социални мрежи, сайтове за онлайн банкиране и онлайн пазаруване. Ако срещнете тази грешка, възможно е сайтът да е бил компрометиран. Или сайтът може да не е този, който смятате, че е.

Обърнете внимание дали често виждате тази грешка, защото тя може да се дължи на факта че часовника на компютъра ви не е правилно синхронизиран.

3. “Windows Firewall Has Blocked Some Features of This App”

Това съобщение ви казва: "Защитната стена на Windows е блокирала някои функции на това приложение". Не трябва обаче да си мислите, че това съобщение се ограничава само до защитната стена на Windows. Всяка защитна стена може да покаже подобно съобщение, когато дадена програма се опитва да получи неоторизиран достъп до интернет.

За да разберете какво се случва, проверете подробностите. Съобщението трябва да показва името на софтуера, опитвайки се да получи онлайн достъп. Трябва също така да можете да различите името на издателя на софтуер и пътя до него. Използвайте търсачка, за да научите повече. Добре е и да сканирате системата.

4. “Turn On Virus Protection”

Това съобщение ви казва: "Включете антивирусната защита". Ако някога сте виждали това предупреждение в Microsoft Windows, тогава ще знаете, че то означава, че вашият антивирусен софтуер е бил деактивиран. Понякога това може да е случайно (може би просто сте деинсталирали антивирусен софтуер от трета страна и трябва да активирате отново Windows Defender), но ако не го очаквате, внимавайте. Това може да е индикация за злонамерена инфекция.

За да се справите, активирайте отново Windows Defender. Кликнете върху „Start“ и въведете “defender”. В резултатите кликнете върху Windows Defender Security Center и потърсете “Virus & threat protection”. Ако е придружено от червен кръст, кликнете върху „Turn on“ (Включване). Независимо дали използвате или не инструмент от трета страна, той ще бъде активиран.

Ако вашият антивирусен софтуер не може да бъде активиран отново, това вероятно означава, че вирус го блокира. Веднага проведете сканиране за злонамерен софтуер.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички