Никой не знае кога ще бъде разблокиран търгът за "Турски поток"


Никой не знае кога ще бъде разблокиран търгът за "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

2663

Търгът за изграждане на 474-километровото газово трасе до българо-сръбската граница, или т.нар. "Турски поток" влезе в жестока антимонополна спирала, изходът от която е трудно прогнозируем.

На практика стратегическият за България и ЕС проект на стойност почти 2,3 млрд. лева зацикли и никой не би могъл да предположи кога ще бъде разблокиран.

Така става невъзможно страната ни да изпълни задълженията си, залегнали в Енергийната стратегия до 2020 г., пише Actualno.com.

Става въпрос за обществената поръчка с название "Доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране - фаза работен проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница", етап: "Линейна част".

В началото месец април възложителят "Булгартрансгаз" съобщи, че е избрала за изпълнител арабско-италианския "Консорциум "Аркад" (с членове Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия, и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия). Офертата му, при срок на изпълнение от 250 календарни дни, е на стойност близо 1,3 млрд. евро без ДДС, а при срок от 615 дни цената е малко над 1,1 млрд. евро. Началната точка на газопровода е в землището на с. Златина, община Провадия и стига до точката на пресичане на българо-сръбската граница (около 474,732 км).

С решение от 28-ми май обаче държавната компания определи за изпълнител ДЗЗД Консорциум - Газово развитие и разширение в България (ГРРБ). Участници в него са "Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България.

Причина за това според възложителя е "бездействието" на консорциум "Аркад", защото не е подал изискващите се документи в пълен комплект за сключване на договор нито в законовия срок, нито в удължения по тяхна молба. Изтълкувано е като отказ от сключване на договора за възлагане на обществената поръчка.

Консорциум "Аркад" обжалва решението за втория избор пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Решение по съществото на спора все още няма. Но вече е факт отказът ѝ да допусне предварително изпълнение на решението на "Булгартрансгаз" да сключи договор с ГРРБ.

От страна на "Аркад" твърдят, че неправилно действията им са били квалифицирани като "отказ" от сключване на договора. Обяснили са пред КЗК, че в нито един момент не са отказвали пряко или с действията си да сключат договора. "Напротив, имал е активно поведение, подавал е изискуемите документи в деловодството на възложителя в момента, в който същите са били годни за подаване – с надлежен превод. Изпращал е проектите на необходимите документи предварително по имейл за съгласуване с възложителя... Информирал го е непрекъснато както за напредъка по изготвяне и получаване на необходимите документи, така и за забавянето на някои от тях по обективни причини“, пишат от "Аркад" до антимонополната комисия.

Според тълкуванието им за отказ се приема неявяването на уговорената дата, освен ако то е по обективни причини, за което възложителят е уведомен своевременно.

При подаването на жалбата в КЗК всички документи, с изключение на гаранцията за добро изпълнение, са депозирани в деловодството на възложителя. Това според "Аркад" доказва намерението и желанието им да сключат договора за обществената поръчка.

За въпросната гаранция има писмо от "Ал Джазира Банк", в което декларират, че процедурата е в заключителен етап. Поради тези причини консорциумът е поискал на два пъти срокът за сключването на договора да бъде удължен до 31-ви май.

Според дружествата в консорциума въпреки наличието на обективни фактори, които са извън сферата на тяхното влияние, възложителят е отказал да се съобрази с тях и едностранно е наложил невъзможен срок за подписване на договора, като същевременно е водил нерегламентирани преговори по поръчката с класирания на второ място участник.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички