Николай и Евгения Баневи са арестувани във Франция


Николай и Евгения Баневи са арестувани във Франция
Снимка: БГНЕС

3977

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани днес, докато били на почивка във Франция.

За задържането им е имало пусната Европейска заповед за арест. Тя е свързана с акция на специализираната прокуратура в приватизирания от Банев завод "Полимери".

Разследващите обискират имоти на семейството.

Образувано е досъдебно производство за длъжностно присвояване, придобиване на собственост чрез документи с невярно съдържание, прикриване на незаконно придобито имущество, данъчни престъпления и др. от организирана престъпна група.

„Полимери” беше собственост на бизнесмена Николай Банев, който обвини управляващите за краха на завода. След години на безстопанственост, белязани от аварии с опасни субстанции, изоставени на площадката на предприятието, активите му бяха купени от фирма за метали, която обяви, че ще прави нов химически завод.

Миналата година при проверка в „Полимери“ премиерът Борисов заяви: “ Убеден, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж ще си получат заслуженото. Искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е екологична бомба, която ако не се вземат мерките, които взехме, ще причини огромни екологични последствия. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко, което правят, трябва да наблюдават и тези процеси. Защото приватизацията, освен че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика, е много интересно. Активите отиват за частниците, а вредния отпадък и утилизацията остават за данъкоплатеца, добре ли е. Звучи като виц, но е факт. В момента държавата плаща тока, водата наблюдението“, заяви премиерът.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички