Николай и Евгения Баневи са арестувани във Франция

Николай и Евгения Баневи са арестувани във Франция
Източник: БГНЕС

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани днес, докато били на почивка във Франция.

За задържането им е имало пусната Европейска заповед за арест. Тя е свързана с акция на специализираната прокуратура в приватизирания от Банев завод "Полимери".

Разследващите обискират имоти на семейството.

Образувано е досъдебно производство за длъжностно присвояване, придобиване на собственост чрез документи с невярно съдържание, прикриване на незаконно придобито имущество, данъчни престъпления и др. от организирана престъпна група.

„Полимери” беше собственост на бизнесмена Николай Банев, който обвини управляващите за краха на завода. След години на безстопанственост, белязани от аварии с опасни субстанции, изоставени на площадката на предприятието, активите му бяха купени от фирма за метали, която обяви, че ще прави нов химически завод.

Миналата година при проверка в „Полимери“ премиерът Борисов заяви: “ Убеден, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж ще си получат заслуженото. Искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е екологична бомба, която ако не се вземат мерките, които взехме, ще причини огромни екологични последствия. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко, което правят, трябва да наблюдават и тези процеси. Защото приватизацията, освен че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика, е много интересно. Активите отиват за частниците, а вредния отпадък и утилизацията остават за данъкоплатеца, добре ли е. Звучи като виц, но е факт. В момента държавата плаща тока, водата наблюдението“, заяви премиерът.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.